De câteva luni, o echipă din cadrul fundaţiei se ocupă cu ajutorul clinicii mobile de sterilizarea câinilor comunitari de pe teritoriul municipiului Salonta. „Vara aceasta au fost sterilizaţi peste 300 de câini şi vom ajunge curând la 400. Apoi, vom propune o colaborare cu autorităţile locale pentru înfiinţarea unei clinici permanente, în care să ne continuăm activitatea. Colaborarea s-ar putea stabili pe cinci ani, perioadă în care vrem să sterilizăm majoritatea câinilor din Salonta. Vom acţiona şi în împrejurimi, pentru prevenirea abandonului de noi câini”, a declarat Carol Lazăr, directorul SOS Dogs Bihor.
Aceasta este cel de-al treilea punct de lucru din judeţ, după Marghita şi Beiuş, funcţional de doar o lună.
Gratuit pentru toţi
Pentru stoparea înmulţirii necontrolate, sterilizarea se face gratuit la câinii cu stăpâni. Punctele fixe din judeţ, cu o capacitate mai redusă decât sediul orădean, vizează în mod prioritar acest lucru, axându-se în special pe colectare şi sterilizare. Punctele fixe din judeţ sunt deservite de câte 5-6 veterinari şi îngrijitori, care îşi desfăşoară activitatea pe terenul pus la dispoziţie de primării. Adiministraţiile locale suportă şi cheltuielile legate de utilităţi, în timp ce SOS Dogs asigură partea medicală, hrană, echipament şi prinderea câinilor.
„Următoarele zone vizate sunt Tileagd şi Diosig, unde a fost deja iniţiată colaborarea cu Primăria, în cadrul căreia de două ori pe an asigurăm sterilizarea câinilor din zonă”, a mai spus Carol Lazăr.
Acum, la adăpostul SOS Dogs din cartierul orădean Ioşia îşi aşteaptă stăpânii 210 câini adulţi şi 100 de pui. În iunie şi iulie s-au adoptat peste o sută de căţei.
Sponsorizări şi donaţii se pot face în contul RO34 BTRL00501205760679XX, la Banca Transilvania Oradea, iar pentru adopţii, populaţia se poate adresa la adăpostul din Ioşia, pe site-ul www.sosdogs.ro sau la telefon 0359-407.110, 0770-163.663.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!