În secolul XX numărul bisericilor de lemn a scăzut de la un an la altul. În 1931, în Bihor erau 150 de biserici de lemn, în 1970 mai existau 73 , iar astăzi doar 60. „Modalităţi de conservare, promovare şi finanţare a reabilitării bisericilor de lemn”. Aceasta a fost tema seminarului susţinut miercuri în Aula Magna a Universităţii Oradea şi care a marcat lansarea proiectului „Valorificarea patrimoniului cultural-popular. Biserici de lemn în Bihor”.
Parteneri în proiect sunt: ACCENT – Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Arhitectura şi Construcţii şi Facultatea de Ştiinţe Economice, Primăria Auşeu, Primăria Măgeşti, Primăria Ţeţchea . Proiectul este finanţat de Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic european (SEE).
Scop
„Proiectul are ca scop dezvoltarea conştiinţei civice şi a interesului public cu privire la conservarea, promovarea şi repunerea în valoare a bisericilor de lemn din Bihor, precum şi implicarea viitorilor specialişti în acţiuni de documentare şi promovare a monumentelor arhitecturale. Printre obiecte se numără: documentarea pe teren a bisericilor de lemn, de categorie B, din comunele partenere,promovarea bisericilor de lemn din Bihorîn ansamblul lor, şi în particular a celor documentate, implicarea locuitorilor comunelor care deţin biserici de lemn, în promovarea, conservarea şi valorificarea monumentelor arhitecturale clasificate prin organizarea de întâlniri la nivelul comunităţii locale şi nu în ultimul rând, creşterea gradului de conştientizarea a tinerilor asupra valorii bisericilor de lemn din Bihor şi necesitatea conservării patrimoniului arhitectural şi identificarea surselor, necesităţilor şi a modalităţilor de finanţareîn vederea conservării bisericilor de lemn”, spune Georgeta Bocşe.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!