Orădenii de la case colectează, începând cu luna iunie, pe cinci fracții: plastic și metal în sacii galbeni, hârtie și carton în sacii albaștrii, sticlă în găleata verde, plus pubela neagră pentru gunoiul rezidual și pubela maro pentru biodegradabil.
„Prin colectarea separată a sticlei, în recipientele verzi, se va evita contaminarea celorlalte fracții cu sticle și borcane, având în vedere că mulți orădeni puneau, eronat, aceste recipiente în sacul galben. Fracția verde este compusă doar din sticle și borcane, clătite, fără capace. În ceea ce privește sacul albastru, destinat colectării hârtiei și cartonului, ridicarea acestuia separat de plastic și metal va reduce contaminarea acestei fracții.
[eadvert]
De multe ori, din cauza lichidului din ambalajele din plastic/metal, hârtiile și cartoanele depozitate până acum în sacul galben riscau să se umezească, situație în care deveneau inutile în procesul de reciclare. Din iulie, în sacul albastru se depozitează doar maculatură, ziare, cutii din carton pliate, cutii de ouă, cutii de pizza, curate și ambalaje din carton ale produselor alimentare”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.
Clătite cu apă și strivite
Sursa citată precizează că sacul galben este destinat doar colectării ambalajelor din plastic și metal, cum ar fi PET-uri, doze din aluminiu, caserole din plastic, recipiente de detergent, gel de duș, săpun lichid, cutii de conserve, toate clătite și strivite, după caz.
Potrivit RER Vest, ziua de colectare a deșeurilor rămâne neschimbată pentru fracțiile uscate, sticlă, hârtie/carton și plastic/metal, însă ele vor alterna. „De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben luni, vor avea într-o luni colectarea de sac galben cu plastic și metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie și carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire”, explică sursa citată. La case, programul de ridicare a fost distribuit orădenilor pe fluturași, împreună cu sacii galbeni și albaștri respectiv cu recipientele verzi.
Program pentru ridicatul sacilor albaștri și găleților verzi
Orădenii care nu și-au ridicat încă gălețile verzi și sacii albaștri mai pot să facă acest lucru din următoarele puncte:
Punct de colectare separată de pe str. Thurzo Sandor și Uzinelor: luni – sâmbătă: între orele 08:00 și 20:00;
Birou Contracte – strada Tudor Vladimirescu nr. 79 (intrare din str. W. Shakespeare): Luni, miercuri, vineri: între orele 08:00 -16:00; Marți, joi: între orele 08:00 – 17:00.
Trimite articolul
XCel mai bine ar fi sa si reciclam noi pt RER, ca sa-i fie profitul maxim, corect?
Polistirenul care vine in ambalarea produselor in care sac trebuie sa-l punem?
Cine 0lateste apa pentru spălatul borcanele și sticlelor sau poate rer va ridica totul gratis pt ca le facem noi munca
-
Corect. Si nu doar apa, timpul si efortul. Deci eu trebuie sa stau si sa spal tot, sa le sortez. Si sa si platesc sa mi se ridice.
Ridicarea o plătim iar după aia ei vând totul cu dublu profit. Aia da afacere. Cetățeanul obedient vaccinat e controlat la maximum posibil. Din escrocheria numita “încălzirea globală” nu face parte defrișarea pădurilor.
Multa, multa mizerie in pmo. trebuie reciclata urgent.
Cand vom vota din nou la alegeri, NU vom uita de voi si cu siguranta votam pe altii
Cerem chirie pentru spatiile private ocupate de numeroasele pubele RER.
Primarule sa iei atitudine cu acest RER .In alta ordine de idei îti ajunge ai căt ai facut profit de 15 milioane lei cu încasarea contravalorii parcarii de 10 lei/ora pe anul 2022 .Sa-ti fie rusine la obraz din partea majoritatii oradenilor.
Nu mai stergeti comenturile care nu sunt pro rer, cele 5 fractii sunt ilegale ,pentru ca in contractul care este valabil sunt 3 oricum este un abuz asa ca fraiereala continua cu discriminare avand un vedere ca doar cei de la case sunt afectati!!
De ce stergeti comentariile ??? Fiecare are dreptul la opinie! Chiar daca la multi nu le convine!!!
Cât vom plăti pentru fiecare fracție sau recipient (sac, pubelă). Că… așa era vorba că plătim doar pentru cât aruncam