Neînţelegeri între Senatul Universităţii din Oradea (UO) şi Consiliul de Administraţie al instituţiei. Motivul: cine stabileşte criteriile privind salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar cu funcții de conducere al Universităţii din Oradea.
Pe de-o parte, preşedintele Senatului Universităţii, prof. Sorin Curilă, se întreabă de ce, ani la rând, acestea au fost trimise spre aprobare Senatului, în timp ce rectorul Constantin Bungău îi flutură legea care prevede în mod expres că decizia o ia Consiliul de Administraţie.
Rectorul Constantin Bungău face referire la Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care arată clar cine stabileşte aceste criterii.
„În şedinţa Consiliului de Administraţie de marţi, 5 martie, s-au stabilit criteriile în care încadrăm salariul de bază al cadrelor didactice şi al personalului didactic auxiliar cu funcții de conducere. Ordinul nr. 5.446/2016 prevede că salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar cu funcții de conducere din instituţiile publice de învăţământ superior se face pe două niveluri corespunzătoare gradelor I şi II.
Astfel, gradul I este pentru universităţile care au un număr mai mic de 10.000 de studenţi, iar gradul II, pentru cele cu un număr egal sau mai mare de 10.000 de studenţi. Numărul total al studenţilor înmatriculaţi la începutul fiecărui an bugetar la Universitatea Oradea este de peste 10.000.
De ani buni, la Universitatea din Oradea salariile de bază se stabilesc prin raportare la valorile corespunzătoare gradului II. Nicidecum CA nu a luat o decizie cu privire la majorarea salariilor pentru cei care au funcții de conducere”, a explicat, prezentând articolele de lege, rectorul Bungău, cel care prezidează Consiliul de Administraţie.
La UBB, la fel
De altfel, şi la Universitatea Babeş-Bolyai hotărârea privind salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar de conducere a fost luată de Consiliul de Administraţie, condus de rectorul Ioan-Aurel Pop.
Senatul UO s-a reunit luni, 4 martie, în ședință extraordinară pentru a se pronunța asupra stabilirii și acordării sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut în art. 16 din Legea 153/2017, respingând propunerea Consiliului de Administrație cu privire la acest spor.
Suplimentar, senatorii orădeni au aprobat un calendar pentru atribuirea drepturilor salariale pentru funcțiile de conducere din cadrul UO.
Pe de altă parte, pentru a se putea realiza plata salariilor aferente lunii februarie, Consiliul de Administraţie al Universităţii Oradea s-a întâlnit marți, 5 martie, pentru a stabili criteriile de încadrare în grila de salarizare a personalului cu funcții de conducere (conform Legii nr. 153/2017).
În final, Senatul a aflat că legiuitorul precizează că criteriile se aprobă în Consiliul de Administraţie (CA). Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, nu se poate împăca nicicum cu ideea şi îşi pune întrebarea de ce ani la rând acestea au fost aprobate în Senat, iar acum responsabilitatea a trecut în curtea CA.
„În calitate de președinte al Senatului, nu pot să nu-mi pun această întrebare: de ce atâția ani tot noi am aprobat, și dintr-o dată acestea au trecut la Consiliul de Administrație? Dar, dacă nu intră în atribuțiile Senatului, Senatul nu are decât să înțeleagă noua formă de funcționare”, a declarat Curilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!