Liberalii, în frunte cu actualul şef de la CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, ceruseră renumărarea voturilor şi, în funcţie de rezultat, chiar invalidarea scrutinului. Voloşeniuc e convins că a avut loc o fraudare a alegerilor.
Ieri, la amiază, Sorban se dădea câştigător cu 970 la 906 voturi. Liberalii acuză că s-a mers cu urna mobilă de mult mai multe ori decât la scrutinurile precedente. De asemenea, Voloşeniuc spune că nu toţi cei ce au cerut urna mobilă au şi votat şi că s-au descoperit cel puţin 19 voturi valabil exprimate pentru candidatul PNL trecute ca voturi nule!
Ieri, judecătorul Antik Levente, locţiitorul preşedintelui BEJ Bihor, îl dădea câştigător pe Sorban, spunând că biroul electoral de circumscripţie de la Lugaş nu a dat curs cererii PNL, de invalidare a scrutinului electoral.
Ţiganii, în prim-plan
Ieri, Levente Sorban a declarat pentru JB că în acest caz „hoţii strigă hoţii” şi că n-a oferit nimănui mită electorală ca să-l voteze. „Hoţii strigă hoţii pentru că cei de la PNL, după ce au oferit sume de bani alegătorilor, mai ales de etnie rromă, după aceea au i-au convins să declare acelaşi lucru – că eu le-am promis lor sume de bani sau bunuri şi alte servicii. Eu n-am promis nici bani, nici alte bunuri alegătorilor, contra votului”, susţine Sorban.
Udemeristul spune că acum patru ani au fost şi mai multe cereri de urnă volantă decât au fost acum. Sorban spune că s-a mers târziu cu urna mobilă şi că de aceea cei de la secţia de votare au găsit şi uşi închise la persoanele care au cerut să voteze acasă – îndeosebi persoane în vârstă şi bolnave.
Despre buletinele de vot cu probleme, Sorban spune următoarele: „După informaţiile primite de la membrii biroului, nu e adevărat: erau greşit completate şi erau nule acele buletine de vot, dar s-a trecut greşit în procesul-verbal. S-a revenit la corectarea acestei greşeli. Dar s-a pus o presiune foarte mare asupra oamenilor. S-au adunat o grămadă de cetăţeni de etnie rromână care huiduiau afară, în faţa secţiei. Reprezentanţii lor făceau şi în sală zgomot şi încurcau procedura de numărătoare a voturilor”, susţine primarul UDMR că s-a întâmplat la Lugaşu de Jos, în ziua alegerilor.
Reamintim că Levente Sorban a fost amendat cu 1.400 de lei noi, pentru acţiuni de campanie electorală în ziua votului.
Până-n pânzele albe
În ciuda rezultatelor renumărării voturilor, liberalii nu se lasă. Tot ieri, Dumitru Voloşeniuc ne-a declarat că PNL va contesta alegerile la Biroul Electoral Central (BEC) din Capitală, după ce biroul electoral de circumscripţie şi Biroul Electoral Judeţean şi-au declinat competenţa. Potrivit lui Voloşeniuc, după rezultatele de duminică, Consiliul Local Lugaşu de Jos va avea următoarea componenţă: 6 consilieri locali PNL, 5 UDMR, 1 PSD şi 1 UNPR. Ceea ce înseamnă că şi dacă va rămâne primar, Levente Sorban nu va avea o viaţă uşoară în Consiliul Local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!