A treia ediţie a festivalului Sounds of Oradea a debutat în Piaţa Unirii cu un spectacol de excepţie care a avut-o ca invitată pe celebra soprană Angela Gheorghiu, la primul concert în Transilvania. Alături de ea a urcat pe scenă tenorul Teodor Ilincăi, acompaniaţi fiind de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului catalan David Giménez Carreras, directorul festivalului.
Programul a cuprins arii şi duete celebre, cunoscute şi iubite de publicul meloman. După lucrarea Le Cid. Navarraise de Jules Massenet interpretată de orchestra orădeană, pe scenă a urcat fermecătoare Angela Gheorghiu, care a încântat auditoriul cu Del sultano Amuratte… Io son l’umile ancella de Francesco Cilea. O altă piesă a aceluiaşi compozitor a fost cântată de tenorul Teodor Ilincăi, mai apoi alăturându-i-se soprana pentru duetul romantic din primul act al operei La bohème a lui Giacomo Puccini, O soave fanciulla.
Aproximativ trei mii de oameni s-au bucurat de vocile minunate ale celor doi artişti şi de prestaţia orchestrei orădene, dintre aceştia 2000 au plătit bilet, restul fiind invitaţi sau orădeni adunaţi în jurul spaţiului delimitat pentru concert.
După un Intermezzo din opera L’amico Fritz de Pietro Mascagni, cei doi invitaţi de marcă au oferit publicului alte frumoase piese. Aria Un bel di vedremo din opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini a fost interpretată cu emoţie de Angela Gheorghiu, o apariţie scenică rafinată, care pătrunde cu uşurinţă în sufletele auditoriului. Tenorul Teodor Ilincăi, cu o interpretare excepţională, a cântat apoi celebra arie Vesti la giubba din opera Pagliacci de Leoncavallo.
După Intermezzo din Cavaleria rusticană de Pietro Mascagni, a urmat duetul Mario! Mario! Din opera Tosca de Giacomo Puccini şi apoi lucrarea Capriccio Espagnol de Rimsky-Korsakov susţinută de orchestra orădeană.
Concertul s-a încheiat cu două piese compuse de Ernesto de Curtis, Non ti scordar di me şi Torna a surriento, şi minunatul duet Lippen schweigen (Die lustige Witwe) de Franz Lehar.
Publiul a aplaudat îndelung spectacolul execepţional oferit de cei doi artişti, care au revenit pe scenă pentru a mai interpreta nu mai puţin de patru piese: O mio babbino caro şi Nessun Dorma, ambele de Giacomo Puccini, piesa Muzica scrisă de George Grigoriu, ultima interpretată fiind frumoasa Granada.
Aşa cum a spus înainte de concert directorul festivalului Sounds of Oradea, dirijorul David Giménez Carreras, după ediţia din acest an va fi foarte greu să vină cu o altă propunere la ediţiile viitoare. Prezenţa sopranei Angela Gheorghiu cu un concert la Oradea a fost un vis devenit realitate pentru organizatori, iar pentru publicul orădean o încântare şi o seară unică.
Trimite articolul
XConform principiilor voastre ce-ti mai rămâne sa comentezi,trăiască comunismul.
Asta e pentru”oradenii” oraseni intelijenti ce se cred adevarata propaganda anti dezvoltare si betoane. Aveti acum muzica culta intelijentilor oraseni.