Cea de a treia ediţie a festivalului internațional Sounds of Oradea va debuta vineri, 14 iunie, de la ora 20:30, cu un spectacol de excepţie. Una dintre cele mai importante soprane din lume, Angela Gheorghiu, va urca pe scena din Piața Unirii alături de tenorul Teodor Ilincăi și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului şi directorului festivalului Sound of Oradea, David Gimenez Carreras. Programul va cuprinde unele dintre cele mai spectaculoase arii și duete de operă, inclusiv muzică românească.
[eadvert]
La conferinţa de presă ce a precedat evenimentul, Alexandru Chira, directorul general Visit Oradea, a mărturisit că încă de la prima ediţie a festivalului a visat să o invite pe soprana Angela Gheorghiu.
„Este o onoare şi o mare plăcere pentru mine să prezint cea de a treia ediţie a festivalului Sounds of Oradea. În 2021 am avut o colaborare de mare succes cu David în cadrul concertului Jose Carreras, şi am legat atunci o relaţie de bun augur care a fost fructificată în momentul în care am venit cu conceptul festivalului Sounds of Oradea. De la prima ediţie, visul meu a fost să o putem avea invitată pe scena din Oradea pe doamna Gheorghiu, de aceea sunt foarte emoţionat astăzi”, a mărturisit Alexandru Chira.
„Cheia este calitatea!”
David Gimenez Carreras a precizat că de la bun început festivalul a dorit să pună accent pe calitate, cu concerte mai puţine dar bine selectate şi de un înalt nivel artistic, mizând şi pe rolul de a educa publicul prin aceste concerte. „Cheia este calitatea”, spune maestrul, mărturisind că după ediţia din acest an va fi foarte greu să vină cu o altă propunere la ediţiile viitoare.
„Este un vis devenit realitatea de a o avea pe Angela aici, fiind una dintre cele mai importante soprane din istoria operei. Festivalul se va deschide cu acest concert de operă, iar repertoriul a fost astfel ales încât să atingă un public cât mai larg. Cred că publicul se va bucura pentru ocazia de a avea aici pe ce mai marea stea a operei. Suntem foarte entuziasmaţi să fim pe scenă vineri, să simţim reacţia publicului, ca de altfel la toate concertele Angelei Gheorghiu. Va fi o nebunie, veţi vedea!”
Despre Teodor Ilincăi, dirijorul spune că deşi nu a atins nivelul de notorietate al Angelei Gheorghiu, este un tenor fantastic, un bun partener în acest concert.
La rândul său, Teodor Ilincăi a mărturisit că este onorat să cânte cu „cea mai cunoscută soprană a zilelor noastre”, la fel cum se simte onorat să fie dirijat de maestrul care a dirijat cele mai mari voci din lume. Şi-a amintit că prima întâlnire cu Angela Gheorghiu a fost prin 2009, în avion, pe vremea când era solist al Operei din Bucureşti. Venea de la Paris, dăduse audiţie pentru rolul Faust, iar soprana i-a acordat un autograf chiar pe partitură. Prima lor colaborare a fost însă abia în 2012, în Valladolid.
„Cel mai mult mă simt mându să fiu român când cânt cu Angela pentru că ea a dus numele României absolut peste tot. Şi ne străduim şi noi, care cântăm prin lume, să facem acelaşi lucru şi să îi urmăm exemplul. Suntem aici, în faţa publicului, să aducem muzică de cea mai bună calitate”.
După şapte ani, în România, la Oradea
Sorpana Angela Ghoerghiu a precizat că îl cunoaşte de o viaţă pe maestrul David Gimenez Carreras. Au avut împreună concerte în toată lumea, „în vremuri splendide”, şi mărturiseşe că a fost surprinsă să primească invitaţia de a veni în ţară, pe care cu tristeţe spune că o primeşte foarte rar. De şapte ani soprana nu a mai venit în România iar acum vine la invitaţia maestrului Gimenez Carreras şi a lui Alexandru Chira. De asemenea, colaborarea sa cu Teodor Ilincăi este de lungă durată, în foarte multe concerte.
„Vreau să vă mărturisesc că dintotdeauna, de când sunt în această lume a carierei mondiale din punct de vedere artistic, am vrut şi am ţinut să am lângă mine un artist din România. Printre aceştia sunt: dirijorul Ion Marin, Ciprian Todoraşcu, soprana Iulia Isaev şi George Petean pe care i-am invitat la Paris, Ştefan Pop. Este foarte important şi un alt aspect. Viaţa concertistică nu este întotdeauna egală cu viaţa spectacolelor de operă. Nu toţi artiştii au capacitatea, forţa şi talentul în a se face simpatici pe scenă într-un repertoriu atât de diferit. Nu toată lumea este făcută pentru tot. Publicul întotdeauna înţelege lucrurile astea”, spune soprana care aminteşte că alături de dirijorul David Gimenez face parte din familia artiştilor care şi-au dedicat viaţa în slujba muzicii şi a publicului.
„Sper ca publicul din România să afle pentru a o mia oară că eu, din 1990, începând cu Viena şi toate teatrele din lume, toate scenele din lume, de operă sau concertistice, dar şi toată discografia, muzica românească nu a lipsit niciodată din repertoriul meu. În momentul încare îţi cânţi muzica ta, muzica poporului tău, ai alt parfum, eşti altcineva, parcă te transformi. Se întâmplă ceva, iar publicul străin reacţionează la acest fapt”, a subliniat soprana.
Amintiri legate de Oradea
Întrebată dacă se află pentru prima oară la Oradea, artista a mărturisit că a mai fost în copilărie, de două ori, cu părinţii, pentru că se dusese vestea că aici găseşte apă caldă indiferent de anotimp.
„Eram la şcoala generală sau la grădiniţă, eram foarte mică, şi îmi aduc aminte că era un tobogan şi de pe el ajungeam direct în apă. Pentru mine era extraordinar. Îmi aduc aminte de nuferi. N-am mai apucat acum să îi văd. Deci da, îmi place Oradea, am mai fost!”, spune soprana.
Angela Gheorghiu şi-a amintit şi de colegul ei de clasă de canto, tenorul orădean Alexandru Badea. „Am fost colegi de clasă şase ani la Conservator. Clasa noastră era formată din 5 studenţi. Dacă doi lipseam, jumătate din clasă nu era acolo. Erau foarte puţine locuri, dar contează întotdeauna calitatea şi nu cantitatea. Mai ales în profesiile de talent, vocaţionale”, spune soprana.
A ţinut apoi să sublinieze, deşi toată lumea o întreabă când a plecat din România, că nu a plecat niciodată. „Eu am avut norocul să trăiesc vremuri normale, aşa cum trăiesc toţi colegii mei, doar că trebuie să înţelegem că nu se poate face carieră, indiferent de tot ce este politic în ţara ta, dacă nu pleci de acasă.”
„Important pentru noi artiştii este să ne păstrăm flacăra, plăcerea, voinţa şi dorinţa de a avea întotdeauna lângă tine oameni care te iubesc, te respectă, îţi valorizează munca, talentul, dăruirea”, mărturiseşte soprana.
Până acum, concertul de la Oradea este singurul pe care Angela Gheorghiu îl are în programul din acest an. „Mi-aş pune în ramă dacă aş avea un prim contract cu o instituţie artistică din România. Încă nu am aşa ceva… Eu cânt de la vârsta de 18 ani, faceţi socoteala. Niciodată eu nu am semnat un contract cu o instituţie artistică din România. O mai aştept…”
Concert cu cvartet de coarde, şi balet
Sâmbătă va avea loc la Filarmonica de Stat Oradea concertul a patru muzicieni deosebit de talentaţi, The Prague Cello Quartet. „Sunt patru tineri muzicieni, printre cei mai buni din Praga. Sunt trei violoncelişti şi un contrabas. Ei propun aranjamente noi în diferite genuri muzicale: clasică, jazz, muzică de film, musical. Este un concert foarte frumos şi suntem încrezători că publicului îi va plăcea”, spune David Gimenez Carreras.
Opera Națională din Sofia va închide cea de-a treia ediție Sounds of Oradea Festival, cu un spectacol de balet pe scena din Piaţa Unirii. „Este un spectacol clasic de balet în tradiţia rusească. Vor fi fragmente din Frumoasa Adormită, Giselle, Don Quijote. Dacă nu aţi mai fost la un spectacol de balet, cred că ar trebui să îl vedeţi, pentru că este fascinant”, a precizat dirijorul.
Trimite articolul
XMai întâi ar trebui sa aflam cat a costat împlinirea visului domnului Chira. Dacă gajul Angelei Gheorghiu a depășit 20. 000 de euro e bai. Pe urmă, Diva ar trebui sa își împrospăteze memoria. A semnat un contract cu Teatrul din Bacău. Și a fost plătite regește de numita Vrânceanu Firea Gabriela.
-
Parcă îți pare rău că vine lumea bună la Oradea 😁😁
-
Sa vina. Dar cu onorarii decente.
-
Nu vine pe onorariu, vine pe bilet 100 de lei
-
-
Consider ca prezenta la Oradea a marii artiste de renume mondial, romanca Angela Gheorghiu alaturi de tenorul Teodor Ilincai este un mare eveniment. Trebuie sa recunosc ca nu cunosc aceste amanunte date de @Dana Rogozeanu si nu vad legatura cu teatru de la Bacau a acestui eveniment major la nivelul orasului de pe Crisul Repede.
-
Sigur ca nu vezi. Ești analfabet funcțional.
Angelica, cea care l-a hulit pe Enescu, a mințit ca nu a avut concerte în România. A avut. Și pe sume mari.-
Textul cu pricina nu e între ghilimele. Interpretabil dacă afirmația aparține sopranei sau ziaristei. Prin urmare concluzia că soprana “a mințit” este pripită.
De asemenea nu scrie nicăieri că nu a mai concertat în România, scrie că de 7 ani nu a mai concertat în România. Iarăși, nu între ghilimele, prin urmare, dacă au trecut 7 ani sau nu, e o afirmație ce nu poate fi atribuită sopranei. -
Toate bune si frumoase, sunteti extrem de agresiva si jigniti cu mare usurinta (fara argumente solide), mult succes in continuare.
-
-
Ce renume mondial ? E primadata cind auzim de ea !
-
“Voi” da, eu nu!
-
Pacat ca n-ati auzit pana acum de aceasta diva. Din aceasta cauza marea diva, fiind o persoana de anvegura mondiala, este un personaj extrem de controversat cu multe declaratii hazardate care a suparat multa lume.
-
15000 euro a primit Andra la Tg. Mures pentru 20 minute.Nu o cunoaste nimeni dincolo de granita. Credeti ca Andra merita atatia bani?
A ajuns rău, ” marea divă” , dacă a venit ea să cânte pe la Oradea, ea care era scârbită de Enescu, de Ciprian Porumbescu și de Maria Tănase despre care spunea că la New York, la Expoziția Universală,cânta pe la mese. Era scârbită de Romănia în general.Nu se mai rușinează de faptul că noi nu am avut mari personalități
în Cultură? Norocul nostru cu ea că ne-a mai ” reperat” onoarea ,altfel nu mai ieșeam în lume ca nație. Nu mai ai cucoană contracte cu Scala și Metropolitan? Ți -a cam trecut vremea.? Ai cam ruginit ? În Tadjichistan când concertezi? 😂