Anul trecut, ANI o acuzase pe deputată că ar fi intrat în conflict de interese, angajându-şi fiul, pe Doru Vladimir Drăghici, la propriu-i cabinet parlamentar. Atunci, ANI a sesizat Parchetul General, iar în cele din urmă procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. S-a reţinut faptul că un parlamentar nu poate fi încadrat la conflict de interese, deoarece acesta este „o infracţiune de serviciu care nu poate fi săvârşită decât de un funcţionar public”. În aceeaşi rezoluţie se menţionează că parlamentarii, potrivit Legii 96/2006 nu au vreo interdicţie cu privire la persoanele ce pot fi angajate în cadrul birourilor parlamentare, iar Legea 161/2003 nu reglementează situaţii de conflict de interese în cazul parlamentarilor.
ANI invoca în sprijinul său prevederile Legii 161/2003 conform căreia „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.
ANI, „nişte nemernici”
Sonia Drăghici vorbeşte despre ANI ca despre „nişte nemernici” şi crede că i se trage de la preşedintele Băsescu. „A fost o acţiune concertată împotriva parlamentarilor, ca să se reducă numărul nostru. Preşedintele Băsescu a făcut mult rău parlamentarilor şi în consecinţă autorităţile şi-au luat în serios partea de denigrare. Însă totul e bine când se termină cu bine. Eu nu candidam dacă eram cu o tinichea de coadă, dacă aveam un proces penal sau eram în conflict de interese”, ne-a declarat ieri Drăghici. Cât despre angajarea fiului său la propriul cabinet, pesedista spune că de regulă, dacă nu e vorba despre vreo rudă, aceste angajări se fac oricum pe criterii politice, deoarece e vorba despre bugetul propriu al cabinetului parlamentarului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!