Ioan Hulea – PPDD
Eu aş vota pentru denumirea de ţigani. La noi, majoritatea este discriminată negativ, cât încă mai este majoritate, 10 – 15 ani.
Eu am trăit încă din 1992 în comunitatea europeană. Când am ajuns în Danemarca am crezut că le ştiu pe toate. Dar nu le ştiam. Trebuie să ne modernizăm gândirea. Francezii le zic gitani, nemţii – zigoiner. Noi de ce să le zicem altfel, ca ei să se confunde cu noi? Pentru că o mare parte dintre ei sunt, de fapt, infractori prin Europa. Iar noi să fim mereu cu capul plecat şi cu privirea în pământ?!
Gavrilă Ghilea – PDL
Mie mi se pare o iniţiativă bună. Din punctul meu de vedere, cred că ar fi corect aşa (să li se spună ţigani – n.r.). Mai mult decât atât, astfel s-ar evita confuziile care s-ar putea face pe mai departe, între români şi această etnie.
Cristian Bodea – PNL
Da, mi se pare normal să îi numim ţigani. Altfel, se creează confuzia între romi şi români, în afara graniţelor. Da, normal că aş vota pentru revenirea la denumirea oficială de ţigani.
Florica Cherecheş – PNL
Eu am cerut un punct de vedere, pentru că aş vrea să mă documentez. Să văd ce înseamnă asta. Chiar astăzi am primit ceva răspunsuri. Am cerut de la persoane competente, inclusiv din interiorul etniei rome, jurişti. Este un subiect foarte sensibil şi trebuie cu atât mai mult să fim informaţi. Mă deranjează şi pe mine că uneori suntem confundaţi, dar nu ştiu cum s-a ajuns la această denumire (de rom – n.r.). Oricum s-ar numi, ei există. Iar dacă nici noi n-am reuşit să-i integrăm, se pare că nici Europa nu e mai bună la asta.
Valeriu Boeriu – PNL
Cred că e OK să-i numim aşa cum i-am numit atâtea sute de ani. Plus că se confundă în străinătate cu cuvântul român. Sunt o problemă europeană. Dacă asta-i tema, eu susţin să-i numim ţigani şi nu romi. Chiar am auzit foarte mulţi ţigani nedumeriţi de denumirea de romi. Nu cred că ei se identifică mai mult cu cuvântul rom, decât cu cuvântul ţigan.
Ioan Cupşa – PNL
Eu cred că este problema lor, şi nu a noastră, a majoritarilor. Dacă ei vor să-şi spună romi, romales, nu am nimic împotrivă. Pentru mine, cel puţin, nu e. Nu se face nicio confuzie între romi şi români. Ne bagă pe toţi într-o oală, pe noi, pe cetăţenii români. Şi ei (străinii – n.r.) au denumiri diferite, zingaro, zigeuner, dar felul în care se adresează oficial nu contează. Problema mare o crează cetăţeanul român, indiferent că e român, ţigan sau ungur. Nu cred că ne-ar aduce un câştig.
Trebuie să ţină cont de multe lucruri.
Petru Filip – PSD
Cred că este o problemă care, dacă până în momentul ăsta utilizarea în documentele oficiale şi în cele de circulaţie s-a ajuns la soluţia aceasta, de ani de zile, trebuie lăsată aşa. Nu trebuie să aruncăm toate problemele pe care noi le avem, inclusiv cu Schengen-ul, pe faptul că îl numim ţigan sau rom.
Florian Bodog – PSD
Aş asculta toate părţile implicate, inclusiv iniţiatorul şi cei implicaţi, celor cărora li se adresează prevederea legală. Aşadar, şi pe cei din organizaţiile romilor. Eu nu cred că printr-o iniţiativă legislativă, unilaterală, se poate rezolva problema. În primul rând i-aş consulta pe reprezentanţii lor, cum vor ei să se cheme şi în funcţie de asta aş hotărî. În Bihor am avut susţinerea lor, ca organizaţie. USL-ul, nu eu, pe colegiul meu.
Szabo Odon – UDMR
Trebuie lăsat fiecare popor să se auto-denumească. Aşa cum îşi zice unul altuia, cum îşi definesc ei propria naţie. Nu cred că ar trebui să dăm noi alte denumiri. Intelectualitatea îşi zice între ei romi. În Franţa, denumirea este de ţigan. În fiecare ţară este altă denumire, pe care ei şi-o asumă. Nu noi trebuie să denumim. Terminologia europeană este de romi. Este o frustrare a noastră (a românilor – n.r.), care derivă tocmai din faptul că atitudinea pe care o au unii reprezentanţi ai acestei comunităţi în Occident afectează prin această asemănare cu ţara noastră, a unei imagini negative. Eu ştiu că cuvântul de rom înseamnă bărbat, om. La nivelul populaţiei, sigur, li se spune ţigani. În ceea ce priveşte Schengen, cred că se face o nedreptate României.
*Nu au putut fi contactaţi Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman, Gheorghe Bogdan (toţi PSD), Liviu Laza-Matiuţa (PDL), Cseke Attila, Biro Rozalia (ambii UDMR), Gheorghe Costin (PNL), Merka Adrian (comunitatea slovacă şi cehă).
Citiți principiile noastre de moderare aici!