O nouă schemă de finanţare cu bani de la Uniunea Europeană pentru şomeri, persoanele inactive şi chiar pentru salariaţi se află în dezbatare publică la Ministerul Fondurilor Europene.
De finanţare ar putea beneficia persoanele din categoriile amintite, care doresc să-şi deschidă o firmă în industrii creative. Finanţările vor fi acordate prin noul Program Operaţional Capital Uman (POCU). Banii ar urma să se dea prin Programul „România Creativă”, din cadrul POCU 2014-2020.
Eligibilitate
Industriile creative echivalează cu activităţi economice care se ocupă de generarea sau exploatarea cunoştinţelor şi informaţiei (crearea de valoare economica – profit – prin proprietate intelectuală). În această categorie intră: publicitatea, arhitectura, arta, meşteşugurile, design-ul, moda, filmul, muzica, artele scenei, editarea (publishing), cercetarea şi dezvoltarea, software-ul, jocurile şi jucăriile, TV & radio, jocurile video.
Grupul – ţintă, căruia îi sunt destinaţi banii europeni, este reprezentat de persoane fizice care intenţionează să înfiinţeze o afacere (şomeri, inactivi, persoane care au un loc de muncă şi înfiinţează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă) cu profil non – agricol în zona urbană, într-una din regiunile mai puţin dezvoltate ale României (Nord – Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia), într-unul din domeniile aferente industriilor creative.
Alocarea banilor
Conform proiectului de Ghid al solicitantului publicat de Ministerul Fondurilor Europene, banii se vor acorda în trei etape: etapa I: Educaţie antreprenorială şi program de mentorat; etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri şi etapa III: Înfiinţare firmă.
În prima etapă, viitorii patroni vor face cursuri de formare profesională, mentorat, în funcţie de nevoile identificate. În următoarea etapă – Dezvoltarea planului de afaceri, se va ajunge doar dacă se încheie prima etapă, constatându-se acumularea de cunoştinţe. În această etapă, viitorul patron este ajutat să îşi facă un plan de afaceri. Cei interesaţi să-şi deschidă o afacere vor beneficia şi de servicii personalizate de consiliere şi consultanţă: elaborarea sau actualizarea planului de afaceri, marketing, îmbunătăţirea practicilor şi dezvoltarea afacerilor, mentorat, tutorat.
Planurile de afaceri vor fi supuse aprobării unui juriu în care vor fi împlicaţi „oameni de afaceri cu notorietate în domeniul vizat de proiect”. Din juriu ar putea face parte reprezentanţi ai băncilor, ai fondurilor de investiţii, membri ai unor organizaţii patronale sau persoane din mediul academic din zona economiei.
De abia după încheierea acestei etape se va putea acorda finanţarea de până la 25.000 de euro. „Doar persoanele fizice ale căror planuri de afaceri sunt aprobate de către acest juriu vor beneficia de sprijin în etapa III pentru înfiinţarea unei afaceri. Grantul maxim pentru un plan de afaceri aprobat este de 25.000 euro/plan de afaceri şi va fi acordat numai persoanelor ale căror planuri de afaceri sunt aprobate”, se arată în proiectul de ghid al solicitantului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!