Persoanele fără loc de muncă din zonele sărace sunt motivate să se angajeze printr-o serie de măsuri active pe piaţa muncii. Măsurile, prevăzute de OUG 60/2016, vor intra în vigoare la 1 decembrie 2016, o mare parte dintre propuneri venind din partea AJOFM Bihor.
Potrivit actului normativ, măsurile active vor cunoaşte o nouă abordare. „Sumele acordate sunt mult mai consistente. Măsurile au în vedere deficitul de forţă de muncă din anumite zone ale judeţului, plus probabilitatea mare de a se întoarce în ţară a românilor din Marea Britanie, odată cu Brexit-ul”, a explicat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Informarea şi consilierea personală se vor derula cu totul altfel decât înainte. „Vom avea o activitate nouă, profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil. Pe baza competenţelor, a istoricului din punct de vedere profesional, a localităţii de domiciliu şi pe baza unui test pe care îl aplicăm, ne vom da seama de nivelul de ocupabilitate al şomerului”, a precizat şeful AJOFM Bihor.
Prime
Primă la angajare. Bani de navetă. Bani de chirie. Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 de lei.
Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. Valoarea primei este de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni.
Mai mult, şomerii care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă în cuantum de 12.500 de lei. Dacă aceste persoane sunt însoţite de familie, prima de instalare este de 15.500 de lei.
Aceste prime de mobilitate se acordă şomerilor din 24 de localităţi bihorene, care, conform studiului Băncii Modiale, se află în gradul trei şi patru de sărăcie. „Este vorba de localităţile: Abram, Cherechiu, Finiş, Şimian, Abrămuţ, Ciumeghiu, Holod, Şoimi, Balc, Curtuişeni, Husasău de Tinca, Batăr, Diosig, Ineu, Lăzăreni, Borod, Drăgeşti, Răbăgani, Aleşd, Budureasa, Marghita, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Tinca. Primele de instalare se acordă şi românilor care se întorc din străinătate după cel puţin 36 de luni”, a explicat Békési Csaba.
Subvenţii angajatori
OUG 60/2016 aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte subvenţiile acordate angajatorilor care încadrează în muncă anumite categorii de şomeri, în sensul că acestea cresc de la 500 de lei la 900 de lei pe lună: 500 de lei din partea statului român şi 400 din partea Uniunii Europene. Este vorba despre angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, persoane cu handicap, şomeri de peste 45 de ani, persoane care mai au cel mult cinci ani până la pensionare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!