Cel puţin acest lucru reiese din datele prezentate de Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, în judeţul Bihor sunt propuse în prezent 33 de cursuri de formare profesională în care vor fi cuprinşi 726 de şomeri. „Ca număr de şomeri cuprinşi în aceste cursuri, Bihorul este fruntaş pe ţară, următorul judeţ fiind la mare distanţă, cu circa 200 de şomeri înscrişi la cursuri”, a declarat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Cursuri variate
Cursurile de formare profesională organizate de agenţia bihoreană sunt variate şi se adresează unei palete largi de şomeri din punct de vedere al studiilor. Unele dintre cursuri sunt organizate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele pe fonduri europene, în parteneriat cu diferite ONG-uri. „Numărul mare de şomeri înscrişi la cursuri se datorează şi numărului mare de persoane intrate recent în baza de date a AJOFM Bihor. Acest lucru se datorează acţiunilor noastre din noiembrie, decembrie, ianuarie, când am fost pe teren pentru a identifica noi persoane fără ocupaţie, aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi «Bursei Factor», în urma căreia am înscris în baza noastră de date câteva sute de persoane”, a explicat Békési Csaba, creşterea numărului de şomeri neindemnizaţi şi a numărului de şomeri înscrişi la cursurile de formare profesională.
Pe de altă parte, 40% dintre şomerii înscrişi la cursuri nu provin din baza de date a agenţiei, ei aflând despre acestea din mass-media sau de pe facebook.
Mai mult, cursurile sunt organizate cât mai aproape de şomeri, pe domenii cerute în anumite zone ale judeţului. Astfel, în Salonta au fost organizate cursuri pentru mecanici agricoli, iar în Beiuş şi Marghita pentru confecţioneri îmbrăcăminte, confecţioneri încălţăminte şi înlocuitori din piele.
Dintre cursurile organizate, cele mai mare căutare sunt cele pentru agenţi de pază, iniţiere în limba germană, operator maşini cu comandă numerică, etc. Alte cursuri sunt pentru: brutari, bucătari, adminstrator pensiune turistică, operator calculator, cameriste, coafor, manichiură, manager de proiect, inspector resurse umane, contabil, arhivar, lucrător în comerţ, etc.
Proporţia celor care reuşesc să se angajeze în urma absolvirii acestor cursuri este foarte mare. „Peste 75% dintre şomerii care participă la cursurile de formare profesională organizate de noi reuşesc să se angajeze”, conchide Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!