De ce îşi găsesc şomerii aşa de greu un loc de muncă. Care sunt cauzele pentru care firmele reuşesc să facă angajări într-un ritm atât de lent, deşi au nevoie de personal. Acestea au fost doar două dintre întrebările la care cei prezenţi la seminarul organizat de AJOFM Bihor, joi, 18 septembrie, la Hotel Continental, au încercat să găsească răspunsuri.
Au fost prezenţi peste 100 de angajaţi şi şomeri, întâlnirea fiind moderată de către Dacian Palladi, consultant în afaceri.
Prin proiect
„Scopul acestui seminar este de a facilita dialogul tripartit dintre AJOFM Bihor, angajatori și șomeri sau presoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Cu alte cuvinte, vrem să așezăm la aceeași masă cererea și oferta de pe piața municii și să discutăm împreună posibile soluții astfel încât cererea să întâlnească cât mai ușor și mai repede oferta. Acesta este, până la urmă, și obiectivul instituției noastre: să ajutăm părțile să treacă mai ușor peste probleme, oamenii să-și găsească un loc de muncă pe măsura calificării, iar companiile să identifice angajați pe măsura nevoilor”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Seminarul interactiv a fost un succes peste aşteptările organizatorilor. Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „FACTOR – Fii activ în orașul tău!”, proiect cofinanţat din Fondul Social European – „Investeşte în oameni!” prin POSDRU 2007 – 2013. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la creşterea ratei de ocupare la nivelul regiunilor de implementare (Nord-Vest şi Nord-Est) prin facilitarea accesului pe piaţa muncii a 1.200 de beneficiari: persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri, inclusiv şomeri de lungă durată.
Discuţii interactive
Prezenţa pe afişul seminarului a consultantului Dacian Palladi a fost unul dintre factorii care a contribuit la o prezenţă aşa de mare. „Şomerii nu au experienţă în căutarea unui loc de muncă. Angajaţii nu ştiu cum să-şi caute angajaţi”, au fost două dintre observaţiile făcute de Palladi.
Acesta le-a spus celor prezenţi că a descoperit un termen esenţial care vinde teribil: încrederea. În ceea ce priveşte creşterea şanselor de angajare, consultantul este de părere că: „contează să vrei, dar contează şi cum îţi vinzi calificările”. Vârsta este totuşi un impediment, recunoaşte Dacian Palladi.
Angajatorii au fost solicitaţi să răspundă la întrebarea: dacă ar putea trăi cu salariile oferite de ei angajaţilor. Dar, răspunsurile s-au cam lăsat aşteptate. „Angajatorii noştrii refuză să răspundă dacă angajaţii lor pot trăi decent cu salariile oferite de ei”, a concluzionat specialistul.
O altă întrebare, adresată de această dată şomerilor şi angajaţilor: „Ce aţi putea face să câştigaţi mai mult?”
Cei prezenţi au fost solicitaţi să-şi dea cu părerea cum va arăta piaţa muncii în judeţul Bihor peste trei ani.
Adresându-se firmelor, consultantul în afaceri le-a sugerat să caute oameni tot timpul. „Dacă vă aşteptaţi să găsiţi oameni proactivi şi entuziaşti în România, nu veţi găsi. Angajaţii sunt lipsiţi de disponibilitatea de a-şi asuma responsabilităţi”, a observat Dacian Palladi.
Acesta a sugerat AJOFM Bihor să-şi facă o pagină de facebook cu toate ofertele de locuri de muncă şi chiar să deschidă o cafenea unde să se întâlnească cererea cu oferta, şomerii cu angajatorii.
Directorul AJOFM Bihor a fost de părere că firmele trebuie să-şi dezvolte tehnologiile de recrutare, iar angajaţii şi şomerii trebuie să se pregătească mereu. „Trebuie să învăţaţi continuu. Faptul că aţi terminat o facultate nu vă obligă să lucraţi în acea meserie. Trebuie să fiţi conectaţi continuu la piaţa forţei de muncă”, le-a sugerat Békési Csaba şomerilor şi angajaţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!