Este bine de știut că românii care lucrează cu acte în regulă într-o ţară europeană şi ajung în şomaj pot să-şi transfere această indemnizaţie în România. La fel şi cei care sunt şomeri în România şi vor să plece în căutare de lucru într-o ţară europeană pot să-şi transfere indemnizaţia de şomaj din România în ţara respectivă.
Exportul şi importul prestaţiilor de şomaj sunt reglementat la nivelul Uniunii Europene. Conform regulamentelor UE, cetăţenii români care au lucrat înstrăinătate şi îndeplinesc condiţiile legale din statul respectiv pot beneficia de indemnizaţie de şomaj pe o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni. Ei trebuie să obţina de la agenţia judeţeană formularul E 302, pentru cei care îşi transferă indemnizaţia în România şi formularul E 301 pentru cei care îşi transferă indemnizaţia din România în altă ţară.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în 2013 agenţiile judeţene pentru ocupare a forţei de muncă au eliberat 3.611 formulare E 302. În unele ţări ale UE indemnizaţia de şomaj variază în funcţie de salariul avut, dar şi în funcţie de veniturile familiei.
În Bihor
Conform informaţiilor primite de la AJOFM Bihor, nu mai puţin de 111 bihoreni şi-au transferat indemnizaţia de şomaj în România în 2013 şi70 în 2014. „În 2013, din cei 111 şomeri care au solicitat transferul indemnizaţiei de şomaj în Bihor, 99 sunt din Spania. Restul sunt din Italia, Belgia, Austria, Germania şi Ungaria. De fapt Spania a fost ţara preferată de românii care au plecat la muncă cu acte în regulă”, a declarat Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor. În acest an, au solicitat formularul E 302 70 de bihoreni, dintre care 68 pentru Spania. „Mai sunt mulţi bihoreni care pleacă la muncă în Ungaria, dar sezonier, întorcându-se la câteva luni”, a observat directorul AJOFM Bihor.
În sens invers, în 2013 au solicitat formularul E 301, cu stagiul de cotizare din România, 129 de şomeri care şi-au transferat indemnizaţia de şomaj din România în altă ţară. Cei mai mulţi au plecat în Italia – 72, Spania – 47, Ungaria – 29 şi Austria – 16. Restul au plecat în Franţa, Belgia şi Germania.
În acest an au solicitat formularul E 301 92 de şomeri români care au plecat să-şi caute de lucru în altă ţară europeană.
Ajutor de şomaj
Indemnizaţia de şomaj diferă de la ţară la ţară, dar este consistent mai mare decât cea din România.
La noi în ţară indemnizaţia de şomaj se calculează în funcţie de valoarea indicatorului social de referinţă, care este în prezent de 500 de lei. Astfel, proaspeţii absolvenţi beneficiază de o indmenizaţie de şomaj de 50% din indicatorul social de referinţă (ISR), adică 250 de lei. Persoanele cu sun stagiu de cotizare de cel puţin un an primesc o indemnizaţie de şomaj de 75% din ISR. Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani primesc o indemnizaţie de şomaj de 75% din ISR plus 3%din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni. Cei cu o vechime de cel puţin cinci ani vor primi 75% din ISR plus 5% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni. Îersoanele cu o vechime mai mare de 10 ani vor primi 75% din ISR plus 7% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni, iar persoanele cu o vechime mai mare de 20 de ani – 75% din ISR plus 10% din salariul mediu brut pe ultimele 12 luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!