Este bună sau nu o rată a șomajului scăzută? Este bine sau nu ca un judeţ să aibă mulţi şomeri? Răspunsul este relativ. Depinde din ce punct de vedere este privită situaţia.
Rata şomajului în judeţul Bihor în luna mai a fost de 2,03%, rată cu care Bihorul se plasează în primele cinci judeţe din ţară. Numărul total de şomeri din Bihor a fost în luna mai de 5.448 de persoane, din care peste 5.000 greu şi foarte greu ocupabili, din cauza studiilor.
La prima vedere, am putea crede că pentru Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor este un lucru bun. Dar nu este chiar aşa. „Nu ne încântă nici pe noi această rată mică a şomajului, deşi numărul şomerilor s-a înjumătăţit faţă de acum câţiva ani. Ceea ce avem noi se numeşte şomaj rezidual, care cuprinde oameni foarte greu ocupabili, foarte greu de inserat pe piaţa muncii, foarte de greu de inclus în cursurile de formare profesională. Şi mie mi-ar plăcea să am o rată a şomajului de 6 – 7%. Aceasta mi-ar permite o anumită flexibilitate pe piaţa muncii. Aş putea să asigur forţă de muncă pentru angajatori”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Patronii caută soluţii
Pe de altă parte, nici pe patroni nu-i ajută o rată scăzută a şomajului. Mai ales acum, în actualele condiţii, când angajatorii îşi găsesc foarte greu un angajat. „Avem o reală problemă în a găsi persoane pe care să le angajăm. O rată redusă a şomajului nu este în folosul nostru, dar încercăm să găsim soluţii”, ne-a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB).
Patronii au mers până acolo încât încearcă să-şi găsească angajaţii încă de pe băncile şcolii gimnaziale, clasele VII-VIII, încercând să-i îndemne pe elevi să se îndrepte spre sistemul dual de învăţământ.
„Pasul întâi este să ne îndreptăm spre clasele VII – VIII, încercând să recrutăm elevi pentru sistemul dual. Pasul doi este să găsim antreprenori care să vină şi să finanţeze aceste şcoli”, a explicat Radu Silaghi.
Şi chiar sunt firme dispuse să finanţeze acest sistem de învăţământ şi să-i angajeze pe cei care-l urmează.
O altă metodă este atragerea de tineri din alte judeţe, care să devină bihoreni şi orădeni. „Avem o şcoală de vară prin care încercăm să atragem tineri din judeţele vecine, care să rămână în Oradea şi Bihor ca studenţi şi antreprenori”, a explicat directorul AFB.
Mai există o soluţie, angajarea de personal din afara ţării, din Moldova şi Ucraina. Dar aici intervine o problemă legislativă. Salariile pe care angajatorii trebuie să le dea acestor persoane din afara UE nu pot fi mai mici decât salariul mediu pe economie.
O soluţie pentru firme de a-şi găsi angajaţi este participarea la târgurile de job-uri.
La nivel naţional
Rata şomajului la nivel naţional a fost de 3,48% în luna mai, potrivit datelor ANOFM, în scădere cu 0,10% faţă de luna anterioară şi cu 0,72% sub valoarea înregistrată în luna mai 2017. Numărul total de şomeri înregistrat la nivel naţional în luna mai a fost de 303.964 de persoane, cu 9.061 de persoane mai puţine faţă de luna precedentă. Din totalul şomerilor înregistraţi, 53.148 au beneficiat de indemnizaţie, iar 250.816 nu au fost indemnizaţi.
În funcţie de mediul de rezidenţă, 86.006 şomeri provin din mediul urban şi 217.958 de şomeri provin din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 şi 49 de ani (91.958), urmaţi de cei din grupa de vârstă 30 – 39 de ani (61.003). La polul opus se află persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 – 29 de ani (19.008).
Raportându-ne la nivelul Uniunii Europene, unde rata şomajului a fost în luna mai de 7%, rata şomajului de la noi este la jumătate. O rată mai scăzută a fost înregistrată în Cehia (2,3%) şi Germania (3,4%), în timp ce ratele cele mai ridicate s-au înregistrat în Grecia (20,1%) şi în Spania (15,8%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!