„Acest lucru a dus, implicit, la scăderea ratei somajului de la 3,2% la 2,7%”, a declarat Dorel Drăghici, directorul executiv al AJOFM Bihor. Acesta a opinat că scăderea numărului de someri se datorează, pe de o parte, scăderii numărului de disponibilizări din trimestrul patru al anului 2006, din domeniul construcţiilor, transporturilor, agriculturii, industriei extractive şi de prelucrare a petrolului, minerit, precum şi a scăderii numărului persoanelor intrate în evidenţă, urmare a acţiunilor de mediere şi consiliere întreprinse în mediul rural.
Totodată a crescut numărul încadrărilor în muncă. La nivel de ţară, rata somajului la sfârşitul lunii martie a fost de 4,9%, cu 1,2 mai mică faţă martie 2006.
Cel mai ridicat nivel al ratei şomajului a fost atins de judeţul Mehedinţi (10,1%), urmat de Vaslui (8,8%), Teleorman (7,9%), Buzău (7,3%) şi Gorj (7,0%). Nivelul minim al ratei şomajului, de 1,8%, se înregistrează în judeţul Timiş.
Pe categorii
Dintre cei 1.698 de şomeri, 2.861 sunt femei. Somerii indemnizaţi reprezintă 2.924 de persoane, iar somerii proveniţi din mediul rural 4.774 de persoane. Dacă rata generală a somajului în Bihor este de 2,7%, rata somajului în judeţ este de 2% în ceea ce priveşte somerii de gen feminin. De la începutul anului până la 31 martie au fost încadrate în muncă 1.170 de persoane, 65% din mediul rural. De asemenea din totalul celor încadraţi 65% au fost bărbaţi.
„În această perioadă au fost încadrate 23 de persoane cu dizabilităţi şi 347 de persoane de etnie rromă”, a precizat Drăghici. Pentru a veni în întâmpinarea celor care-şi caută un loc de muncă, AJOFM Bihor va organiza în acest an cinci burse ale locurilor de muncă: în 27 aprilie – Bursa generală a locurilor de muncă (care s-a şi organizat), în 28 septembrie – Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii din învăţământ, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie rromă, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele care părăsesc sistemul de protecţie al copilului şi Burse ale locurilor de muncă organizate la cererea pieţei, ori de câte ori există solicitare bine fundamentată.
Trimite articolul
Xminciuna statistica,cum isi explica domnii ca oferta de munca e scazuta?
ei calculeaza dupa numarul de someri in plata is niste cretini de ce nu fac o analiza a celor care nu lucreaza sau lucreaza la negru?
daca pot da raspunsuri statistice la chestii din astea is destepti dar nu pot da pentru ca nu-i obliga nimeni si statistica facuta pentru guvern iese din calculator fara nicio oboseala,asai ca-i asa!?
Nu cred ca e vorba de date gresite… nici nu cred ca se pune astfel problema.. eu vad astfel situatia: oamenii se angajeaza din nevoie urgenta de bani pe locuri de munca diferite si accepta salarul pe care il accepta pentru ca nu poti sa traiesti pe aer.. insa adevarul este ca (tot statistic vorbind) avem printre cele mai mici csalarii din tara.. media salarului minim fiind cu 2 000 000 sub nivelul tarii la noi in judetz… deci concluzia este una simpla… avem locuri de munca insa sunt foarte prost platite!!!
Vremurile se schimba!!
Cu respect Daniel
“media salarului mediu pe tara”