Sezonul rece bate la uşă. Există premize ca preţul gigacaloriei să crească, odată cu anularea subvenţiilor. Tot mai mulţi proprietari de locuinţe, case sau apartamente, se gândesc să apeleze la alte surse de încălzire decât cea centralizată. Dacă pentru cei care locuiesc la apartamente de bloc este mai greu, pentru cei care stau la case, soluţiile sunt mai la îndemână.
Acestea ne-au fost oferite de Iosif Noja, administrator asociat al firmei SC Alcano SRL, distribuitor de centrale pe gaz, cazane pe combustibil solid şi lichid şi pompe de căldură.
Soluții
„În Oradea se folosesc sisteme de încălzire pe gaz, electrice, lemn sau cărbune şi peleţi”, a precizat Iosif Noja. La sistemele de încălzire pe gaz se pot folosi centrale cu ardere normală sau centrale cu gaz în condensare. Centralele electrice se folosesc simple sau în combinaţie cu pompele de căldură, dar aici investiţia iniţială este mai mare.
La centralele pe lemn/cărbune se utilizează cazanele cu ardere normală şi cazanele cu gazeificare. În sfârşit, mai există centralele care folosesc peleţi.
Potrivit unui studiu comparativ făcut de Universitatea din Linz (Austria) despre cheltuielile în euro pentru obţinerea unui kWh energie termică, cea mai scumpă energie este cea obţinută din gaz lichefiat, urmată de cea obţinută pe bază de energie electrică, căldura obţinută din motorină, cea obţinută în centralele în cogenerare (energie electrică şi căldură) şi cea pe bază de gaz metan.
Mult mai ieftină este încălzirea obţinută pe bază de bricheţi de lemn/peleţi, cea pe bază de cărbune, cea cu ajutorul pompei de căldură apă/apă şi cea din rumeguş de lemn. „Cea mai ieftină încălzire se obţine din lemn masiv în cazane cu gazeificare, unde randamentul poate ajunge la 85% – 90%”, a explicat Iosif Noja.
Centrale ca sistem de încălzire
Pentru exemplificare s-a luat o casă cu suprafaţa de 120 metri pătraţi, izolată cu polistiren şi cu geamuri termopan.
Soluţia cea mai des utilizată este centrala pe gaz cu tiraj forţat. Oferă atât apă caldă menajeră cât şi încălzire, randamentul fiind de 90%. De tehnologie mai înaltă sunt centralele pe gaz în condesare unde randamentul poate ajunge la 98%. „Economia constă în faptul că gazele de ardere sunt recirculate şi nu ies pe horn la temperatura de 150°C ci la 60°C. „Costurile pentru o centrală pe gaz, normală, sunt de circa 500 de euro, iar pentru o centrală în condesare – aproximativ 1.000 de euro”, a precizat specialistul. Încălzirea unei locuinţe cu caracteristicile amintite, se ridică la circa 90 de euro/lună.
Centralele electrice folosesc curentul electric pentru apă caldă menajeră şi pentru apa necesară încălzirii caloriferelor. Pentru apa caldă menajeră este nevoie şi de un boiler. Costul total este de aproximativ 750 de euro. Costul lunar al încălzirii cu o astfel de centrală este de 250 de euro.
O altă centrală este cea electrică cu pompe de căldură. Coeficientul de performanţă în acest caz este foarte bun, dar investiţia iniţială se ridică la circa 8.000 de euro. Încălzirea lunară cu o astfel de centrală costă aproximativ 70 de euro.
La sistemul cu încălzire pe lemn sau cărbune pot fi folosite cazanele cu ardere normală. „Avantajul este că se pot folosi şi lemne umede, dar există dezavantajul timpului scurt de reîncărcare, de trei ore, şi a randamentului redus – 75%”, subliniază Iosif Noja. Costul lunar al încălzirii cu astfel de cazan este de circa 80 de euro. În schimb, la cazanele cu gazeificare este obligatoriu folosirea lemnului cu umiditate redusă. În acest caz, timpul de reîncărcare este de 8 – 12 ore, iar randamentul de 90%. În consecinţă, costul lunar al încălzirii este de 60 de euro, aici intrând şi apa caldă menajeră.
Trebuie să ţinem seama şi de costurile cazanelor pentru încălzirea cu lemne. Astfel, un cazan din fontă costă 900 de euro, iar un cazan cu gazeificare ajunge la 1.800 de euro. Preţurile sunt orientative.
Dacă majoritatea exemplelor de mai sus sunt viabile la case, Iosif Noja a exemplificat şi cu un apartament. Ce-i drept din Cluj Napoca, unde gazul este folosit de mai multă vreme ca la Oradea. „Costurile încălzirii şi a apei calde menajere într-un apartament din Cluj Napoca, cu o centrală pe gaz, într-o lună de iarnă, s-au ridicat la 260 de lei. Este vorba despre un apartament cu suprafaţa de 72 de mp, fără izolaţie”, a exemplificat specialistul.
Recomandări
Iosif Noja face câteva recomandări celor care doresc să-şi achiziţioneze un sistem de încălzire. „Pentru o casă unifamilială aş recomanda sistemul cu lemne: cazan cu ardere normală sau cu gazeificare. Pentru cei dispuşi să investească mai mult, recomand pompele de căldură”, susţine Iosif Noja.
Între sistemele pe energie electrică şi cele pe gaz, specialistul recomandă gazul. „La noi există o temere faţă de centralele pe gaz. Orice centrală pe gaz are zece sisteme de siguranţă, plus un detector de gaz, care dacă sesizează scăpări de gaz opreşte gazul din exterior. La centralele pe gaz se fac verificări periodice obligatorii”, subliniază reprezentantul Alcano. Indiferent de sistemul de încălzire ales, se obţine independenţa faţă de sistemul centralizat de încălzire.
DAN BIRTA
factbox
Costurile încălzirii pe lună
Centrală electrică – 250 de euro
Centrală pe gaz – 90 de euro
Cazan cu lemne – 80 de euro
Pompă de căldură – 70 de euro
Cazan cu gazeificare – 60 de euro
Citiți principiile noastre de moderare aici!