Firmele autohtone au nevoie de o legislaţie adecvată, forţă de muncă minim calificată, finanţare şi servicii bancare de calitate şi o lege a lobby-ului, pentru a avea profit. Acestea sunt concluziile rezultate în urma dezbaterii „Ce le lipseşte firmelor autohtone pentru a se dezvolta”, care a avut loc joi, 20 octombrie 2016 la Hotel Ramada din Oradea. Dezbaterea s-a desfăşurat în cadrul conferinţei „Business to more Business”, organizate de Doingbusiness.ro şi Asociaţia Firmelor Bihorene.
Conferinţa s-a dorit una interactivă şi chiar aşa a fost. Radu Soviani a fost cel care a condus dezbaterea la care au participat: Dumitru Ion – CEO Kompass Romania, Ovidiu Teodorescu – Marketing & Presales Manager Net Brinel (Partener Microsoft Romania), Dan Octavian – Preşedinte, Asociaţia Firmelor Bihorene, Dacian Palladi – City Manager, Municipiul Oradea şi Liviu Sav – FCCA Director InfoCredit, plus câteva zeci de antreprenori, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai unor bănci.
Dezbateri interactive
Cei prezenţi au fost provocaţi de Radu Soviani să răspundă dacă firmele cu capital străin înregistrate în România pot fi considerate sau nu firme cu capital autohton. „Din punct de vedera al banilor nu mă interesează de unde vin, dacă lucrează legal şi dacă îşi plătesc taxele şi impozitele aici. Pe de altă parte, companiile cu capital românesc nu ar putea genera o creştere mai mare de 3% – 4%/an”, a subliniat Dacian Palladi. „Oricine investeşte profitul în România este cu capital autohton. Oricine îl exportă, nu are nici o legătură cu capitalul autohton”, a precizat Dan Octavian.
Dumitru Ion a prezentat statistic activitatea firmelor în 2015. „La nivel macro stăm foarte bine, 5% este creşterea prognozată de FMI. Dacă stăm un pic să ne uităm, la nivelul companiilor avem o rată negativă privind nivelul înfiinţării companiilor în România. Doar 63% dintre companiile active au cu adevărat venituri în 2015”, a explicat Dumitru Ion. „Acele firme care nu aduc impozit pe profit, plătesc taxe şi impozite pentru angajaţi, aduc nişte contribuţii care sunt foarte importante la bugetul statului şi bugetele locale”, a declarat Liviu Sav, referindu-se la firmele mici.
Dan Octavian a avansat soluţia de a opera pe alte pieţe sau de avea parteneri externi, pentru dezvoltarea companiilor. Cei prezenţi s-au mai referit la legea lobby-ului, la învăţământul informal, la serviciile bancare şi la greutatea cu care se pot accesa creditele. „Vrem să promovăm învăţământul informal, ca o soluţie pentru creşterea numărului de angajaţi”, a subliniat Dacian Palladi.
Dan Octavian a vorbit şi despre legislaţia protecţionistă din România. „Azi dacă vrei să angajezi un român din Ucraina sau dinTiraspol eşti obligat să-i dai un salariu minim de 2.500 de lei. Legislaţia din România ne obligă să plătim sume care nu există în piaţa de salarii. Această măsură protecţionistă are legătură cu anul 2000 sau 1995 şi nicidecum cu anul 2016. Noi, azi avem o nevoie acută de foţă de muncă, pentru că în Oradea şomajul este atât de mic încât ne canibalizăm între noi. Îi dă 100 de lei şi pleacă de la mine. Îi dă 200 de lei şi pleacă de la el. Lucrurile sunt foarte complicate din acest punct de vedere. Vom ajunge într-un punct în care această concurenţă va duce la scăderea productivităţii şi va genera falimente”, a precizat Dan Octavian.
Ovidiu Teodorescu le-a cerut celor prezenţi să fie atenţi la ceea ce s-a întîmplat la Cluj, să nu păţească la fel, să nu repete greşelile care s-au făcut acolo. Acesta s-a referit la ajutoarele venite pe linie politică pentru companiile mari, străine, din IT, în detrimentul companiilor româneşti, mult mai mici, care nu se puteau apropia de acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!