Deputatul UDMR Szabo Odon este tare mândru de el. Parlamentarul a ieşit miercuri în confertinţă de presă cu două iniţiative legislative: una care are şanse mari să fie adoptată de Parlament, iar alta pentru care speră să aibă sprijinul majorităţii parlamentare.
Szabo spune că iniţiativa sa de modificare a Legii Educaţiei a primit aviz pozitiv în cadrul comisiei de specialitate pentru învăţământ, din Camera Deputaţilor. Astfel, are şanse mari să devină lege. E vorba despre modificarea Legii, astfel încât şi cei ce vor să se înscrie la o a doua instituţie de învăţământ superior să o poată face, chiar dacă acolo sunt doar locuri bugetate. În speţă sunt cei ce au absolvit deja o facultate, dar vor să se înscrie la academia de poliţie, cea navală, militară sau alte instituţii de învăţământ superior. Cum la aceste instituţii de învăţământ superior sunt doar locuri fără taxă, legea nu dă azi posibilitatea acestor cetăţeni de a se înscrie la instituţiile de învăţământ pomenit mai sus!
Tocmai acest lucru ar trebui să schimbe iniţiativa deputatului Szabo. „Dreptul meu de a studia nu poate fi obstrucţionat. La aceste academii există, oricum, examen de admitere”, declară udemeristul, care, prin iniţiativa sa, ar crea o excepţie de la regula instituită de lege. „Guvernul nu a susţinut în primă fază, dar la Camera Deputaţilor a primit aviz pozitiv în comisie. Le mulţumesc colegilor că m-au susţinut, inclusiv doamnei Florica Cherecheş, care a votat pentru. Consider că astfel o nedreptate ia sfârşit”, a menţionat deputatul.
Soluţie la povara creditelor
A doua iniţiativă legislativă are o soartă mai nesigură, şi pentru că aici este vorba despre bani. Despre banii băncilor. În primăvară, la iniţiativa UDMR, liderii partidelor politice din Bihor şi parlamentarii au semnat pentru susţinerea în Parlament a demersurilor pentru a-i despovăra pe cetăţenii care au contractat credite în valută în urmă cu câţiva ani şi în timp s-au trezit cu rate din ce în ce mai mari, ca urmare a valorizării valutelor respective. Cazul francului elveţian este de notorietate, acesta dublându-se, în raport cu leul, în ultimii ani, de când cu criza economică.
Iniţiativa legislativă este semnată de 19 parlamentari din UDMR, PSD, PNL, PDL, minorităţi, marea lor majoritate bihoreni.
Prin acest demers, se doreşte completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010, privind contractele pentru consumatori, astfel încât debitorii să aibă posibilitatea de a-şi rambursa creditele, total sau parţial şi în lei, la rata de schimb valutar valabilă în luna în care s-a contractat creditul! Astfel, cetăţeanul sau instituţia publică ce a contractat creditul devenit insuportabil ar avea şansa de a-şi rambursa acel credit, în condiţii acceptabile. Pentru rambursarea creditului respectiv ar avea şansa de a contracta o refinanţare în condiţii îmbunătăţite faţă de cursul creditului vechi, devenit evident păgubos pentru debitor. „Soluţii similare s-au găsit în Ungaria, Polonia şi Spania. Trebuie găsită o soluţie şi în România. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar noi credem în ea şi suntem dispuşi să discutăm. Acum, banca nu are niciun risc, tot riscul fiind pe seama clientului. Trebuie să existe un echilibru”, a militat deputatul Szabo Odon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!