Bolnavi mulţi, aparat de rezervă
Centrul oncologic de pe str. Corneliu Coposu din Oradea, dat în folosinţă la sfârştiul lunii iulie anul acesta, are posibilitatea de a oferi servicii medicale speciale bolnavilor oncologici, mai ales că dispune de un accelerator de particule pentru tratamente exacte de radioterapie. Se speră ca Ministerul Sănătăţii să cumpere anul viitor încă un astfel de aparat, considerat supersonic de medicii care lucrează în domeniu. Dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Curteanu, a declarat că are promisiuni de la MS că cel de-al doilea accelerator va fi cumpărat în primul trimestru al anului viitor.
Necesitatea derivă în primul rând din numărul mare de pacienţi bihoreni care sunt trimişi la Centrul Oncologic de la Oradea, dar şi al bolnavilor din judeţele limitrofe: Arad, Sălaj, Satu Mare, Maramureş. În al doilea rând, o posibiliă defecţiune ce poate apărea la actualul accelerator de particule ar stopa şi tratamentele pacienţilor, caz în care cel de-al doilea accelerator ar putea activitatea, fără sincope. Aşa s-a întâmplat o perioadă scurtă în Ungaria, când pacienţi de la Szeged au fost trimişi la Centrul de la Oradea fiindcă acolo se stricase aparatul.
Una peste alta, din ultimele zile ale lunii iulie când a fost pus în funcţiune acceleratorul de particule, 63 de oameni au început să fie trataţi cu el, alţi circa 120 aşteptând la rând.
Angajări
Tot din cauza volumului mare de muncă dat de numărul mare de pacienţi, angajaţii de la Centrul Oncologic au fost nevoiţi să lucreze din vară mult peste orele lor normale de program. Din octombrie însă, de pe la jumătatea lunii, personalul de la Centru va fi suplimentat cu câte trei asistente de radioterapie şi un fizician, a informat managerul Pop, care vor fi plătiţi tot din bani de la spital.
Astfel, din octombrie, la Centrul oncologic se vor asigura serviciile de tratament al bolnavilor între orele 7:00 – 22:00, cu personal mai mare, împărţit în trei ture.
Citiți principiile noastre de moderare aici!