SOS Dogs a făcut ce a putut vreme de aproane zece ani, acum e rândul edilului şef să ia problema-n braţe şi să vină cu o rezolvare. Banii sunt principalul motiv pentru care se rupe colaboarea dintre finanţatorii britanici ai SOS Dogs şi Primărie. Robert Coates Smith, directorul si fondatorul FPCC (Fundatia pentru Protectia Cainilor Comunitari) a anunţat Primăria despre intenţia de a opri finanţarea SOS Dogs cu începere din 1 august. Costul lunar suportat de acesta pentru adăpostul din strada Coriolan Hora şi colectarea de pe străzi e de până la 12.000 de euro. Invitaţia britanicului către Municipalitate de a participa cu 8.000 euro pe lună la costuri a fost refuzată de primarul Ilie Bolojan, motiv pentru care englezul şi-a anunţat „capitularea” în lupta cu câinii comunitari dar şi cu administraţia locală.
„Primarul Bolojan a refuzat recent să crească participarea Municipalităţii la programul nostru „Sterilizare şi eliberare” care este de succes dar fără sfârşit atâta vreme cât se aplică doar local. Municipalitatea încă nu a promovat în Consiliul local Hotărârea care cerea ca toţi câinii să fie sterilizaţi, vaccinaţi şi înregistraţi”, sunt câteva dintre nemulţumirile finanţatorului. Asta pe lângă frustrarea de a suporta singur, vreme de zece ani, costul rezolvării unei probleme a Oradiei. „Nu am fost de acord să dăm banii, suma e prea mare”, răspunde Bolojan. Suma nu pare mare deloc raportată situaţia Timişoarei: 280 de câini în adăpost, o populaţie comunitară de 8.000 şi un cost lunar cu câinii de 20.000 de euro sau, ocazional, mai mult, suportată de Primărie.
În Consiliul Local Oradea
„SOS Dogs ne-au anunţat că nu mai finanţează şi să preluăm noi gestiunea câinilor din 1 august. Cum contractul prevedea un preaviz de trei luni, le-am cerut să amânăm termenul până pe 1 septembrie”, precizează primarul. Un proiect de hotărâre cu acest subiect va ajunge pe masa aleşilor locali cu ocazia primei şedinţe ordinare a CL.
Bolojan spune că va pune sub nasul consilierilor locali, cât de curând, şi propunerea de HCL formulată de SOS Dogs, care prevede sterilizarea tuturor câinilor, incluziv a celor cu stăpâni, alternativa fiind o taxă care s-ar dirija spre funcţinarea adăpostului. Acesta zace prin sertarele Primăriei de câţiva ani deja. Se pare că în mandatul trecut s-a lovit de opoziţia consilierilor UDMR, fără care n-ar fi trecut de plen.
Aproape zece ani
SOS Dogs activează în Oradea din 2003, când statisticile RAPAS-ului de atunci indicau peste 4.000 de câini comunitari nesterilizaţi pe străzi, care s-au înmulţit rapid. Un raport al SOS Dogs arată că în intervalul scurs până în prezent au fost castraţi şi vaccinaţi peste 12.500 de câini, daţi spre adopţie lunar între 40 şi 80 de câini, ceea ce a redus populaţia de pe străzi la aproximativ 350 de câini. În opinia fundaţiei, soluţia este implementarea la nivel naţional a metodei „Sterilizare şi eliberare”. Se pare, însă, că aceasta va ieşi din uz chiar şi la Oradea, unde a avut succes.
La ADP SA, în cârca lui Andrica
Respectând istoria locală recentă – pe vremuri hingheritul era la RAPAS, primarul a pasat problema câinilor comunitari în cârca directorului Administraţiei Domeniului Public SA (ADP), Liviu Andrica. „ADP va prelua activitatea şi va organiza un serviciu. Nu vom prelua personalul, poate doar un veterinar sau ce e strict necesar”, spune edilul şef. Bolojan s-a ferit să precizeze care va fi „filosofia” de acţiune a viitorului serviciu. Nu e prea greu de ghicit însă, din moment ce primarul e cunoscut ca opozant al aşa numitei „metode umane” aplicate acum – „Sterilizare şi eliberare” şi partizan al eutanasierii câinilor comunitari colectaţi de pe domeniul public şi nerevendicaţi. În condiţiile introducerii eutanasierii, este puţin probabil ca finanţatorul să predea cu plăcere aparatura şi blocurile operatorii cu care e dotat adăpostul. „Vom fi eficienţi. Veţi constata într-un an de zile rezultatele. Credem că va fi mai bine ca în prezent, cu un buget mai mic decât zic ei că cheltuiesc”, se angajează primarul. Liviu Andrica, directorul ADP a luat la cunoştinţă noua sarcină de puţin timp şi pare uşor buimbac relativ la viitorul gestionării câinilor comunitari. Nu cunoaşte ce metodă vor adopta la Oradea – sterilizare sau eutanasiere dar spune că ar putea dizloca doi sau trei îngrijitori şi un administrator de la Zoo la SOS Dogs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!