Resursa geotermală a Băilor Felix şi 1 Mai este pusă în pericol dacă nu se reduc debitele de exploatare a apei termale. Acesta este mesajul dat atât de prefectul Claudiu Pop, cât şi de profesorul Daniel Scrădeanu – preşedintele Asociaţiei Hidrogeologilor din România. Această soluţie vine ca urmare a unui studiu realizat de către hidrogeologi, ca urmare a secării lacului termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai. „Nivelul exploatării este mai mare decât cel al alimentării. Dacă exploatăm mai mult decât se realimentează, s-a terminat şi cu lacul, şi cu staţiunea”, opinează profesorul Scrădeanu.
Prefectul Pop militează pentru reducerea debitelor de exploatare a apelor termale: „Dacă debitele se reduc, staţiunea poate să reziste. Dacă nu, există pericolul ca după lac, să moară şi staţiunea”.
ANRM a continuat să emită licenţe în anii 90 şi 00 după studiile făcute în anii 80, care dădeau voie deţinătorilor de licenţe să extragă apă termală cu un volum de 300 de litri pe secundă.
Hidrogeologii au constatat, însă, că la asemenea debit de extragere a apei termale, zăcământul seacă! „Apa circulă prin sistem într-o perioadă mult mai scurtă de timp. Ceea ce înseamnă că după şocul chimic, am putea avea un şoc termic al apei”, transmite hidrogeologul Adrian Iurchevici.
ANRM a comandat studiul hidrogeologilor din Capitală, ale cărui rezultate preliminare vor fi date la finalul lunii martie. Însă studiul va fi finalizat abia în 2016, pentru rezultate complete.
Musca pe căciula ANRM?
Directorul adjunct al ANRM, Aurel Gheorghe, recunoaşte că ANRM a eliberat licenţe în baza unor date neactualizate, cele culese în anii 80. Însă Gheorghe nu vede Agenţia vinovată pentru această neglijenţă, chiar dacă astfel s-au emis licenţe la debite care seacă, iată, zăcământul. Cu atât mai mult cu cât, peste forajele cu licenţă există şi forajele ilegale, depistate recent dintr-un elicopter dotat cu termoviziune la infraroşu. Întrebat de aceste aspecte care învinovăţesc ANRM cel puţin moral, directorul Aurel Gheorghe a încercat o eschivă. „Legal, licenţele au fost emise cât se poate de corect. Licenţele noastre sunt date în baza unor date ce permit debitul la 300 litri/secundă. Da, sunt date neactualizate”, afirmă directorul adjunct al ANRM, precizând că Agenţia ia în calcul variante juridice pentru a schimba contractele privind licenţele de exploatare din Băi.
Prefectul Claudiu Pop afirmă că „dacă în baza studiilor se dovedeşte că trebuie reduse debitele, ANRM trebuie să lucreze la contracte, pentru a se permite reducerea debitelor”.
Mai uşor cu apa!
„În funcţie de cum se va exploata de acum înainte, vom şti cât rezistă zăcământul. Ştiind cât rezistă zăcământul, vom şti cât rezistă staţiunea. Vom avea datele în martie-aprilie. Azi, apa din piscine să aruncă în Peţa, în canal. (Posesorii de piscine cu apă termală – n.red.) vor trebui să îşi aducă sisteme de recirculare a apei!”, prevede prefectul, care ţine să spună că „dacă aceste verificări se făceau din 90 încoace, de foraje ilegale, fiţi convinşi că nu ajungeam aici”. Claudiu Pop anunţă că în această perioadă se strâng toate datele, urmând ca în următoarele săptămâni să fie întreprinse noi verificări, pe baza datelor furnizate de imaginile cu termoviziune, luate din elicopter, ce indică unde sunt foraje termale ilegale. „Identificăm forajele ilegale pentru le reduce, deşi eu aş vrea chiar să le stopăm. Vom implica toate instituţiile statului, pentru a le închide”, dă asigurări prefectul.
Profesorul Iurchevici cere, la rându-i, o acţiune asupra tuturor debitelor prin care se exploatează apa termală azi, în Băi. „Nivelul apei în lac va creşte doar dacă avem o acţiune asupra tuturor forajelor de exploatare. Cât recomandăm să se exploateze maxim? Partea administraţiei este să identifice sursele de exploatare pentru a se aduce la nivelul optim”, e mesajul lui Adrian Iurchevici către autorităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!