Primăriile orașelor Marghita, Salonta, Beiuș și Aleșd au semnat contractul de asociere cu CJ Bihor și Administrația Domeniului Public Oradea, pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Urmează ca fiecare primărie să înființeze un adăpost temporar pentru patrupedele abandonate.
[eadvert]
Administrațiile locale au identificat terenurile pe care urmează să fie construite adăposturile și așteaptă finanțarea de la CJ Bihor. Județul va suporta cheltuielile cu înființarea adăposturilor și achiziția unor autoutilitare pentru transportul câinilor. Suma se ridică la aproximativ 200.000 de euro. CJ Bihor va suporta și sumele necesare pentru capturarea, sterilizarea și ciparea patrupedelor. În cadrul proiectului, autoritățile își propun și sancționarea celor care își abandonează câinii pe domeniile publice și derularea unor campanii de sterilizare gratuită a câinilor din gospodării.
Adăposturile vor fi gata la toamnă
După înființarea adăposturilor, câinii abandonați vor fi ridicați și duși în centrele temporare, de unde vor transportați săptămânal la Adăpostul Grivei, de către angajații ADP Oradea. „Aici vor fi tratați, sterilizați și cipați, după care vor fi dați spre adopție”, declară Loredana Buz, purtător de cuvânt al ADP Oradea.
„Sperăm să reușim construirea adăpostului cât mai repede, avem o problemă cu câini abandonați”, spune Dragoș Balog, viceprimarul Beiușului.
„Așteptăm ca cei de la Consiliul Județean să ne vireze banii pentru adăpost și mașină, să putem organiza licitațiile”, menționează primarul de Aleșd, Ioan Coloman Todoca. Primarii din Marghita și Salonta sunt și ei pregătiți să pună în aplicare proiectul.
Educarea proprietarilor de animale
Deși în teorie, proiectul ar urma să scape județul de animalele abandonate, iubitorii de patrupede și cei care lucrează cu câinii fără stăpân spun că problema va fi rezolvată doar la suprafață. „Ei (autoritățile n.r.) vor să vadă câinii plecați de pe străzi. Din păcate, lucrurile sunt mai complicate. Această problemă nu va fi rezolvată fără a se face educarea populației, în paralel. Nu poți să ștergi, într-un mandat, lipsa de educație în formă continuă, de zeci de ani. Oamenii nici nu știu cu ce sunt datori când au animale”, declară Răzvan Șuteu, medic veterinar în Beiuș. El spune că proiectul este pus în aplicare de oameni nepregătiți.
„În teorie proiectul este bun, însă practica lasă de dorit. Problema este lipsa de specialiști. Oamenii care vor lucra la acest proiect nu au nici cea mai mică empatie față de animale, sunt total nepregătiți. Trebuie ținut cont că acest fenomen implică și latura umană a societății”, subliniază Șuteu. „ONG-urile spun de ani de zile același lucru, că trebuie lucrat la educarea populației”, conchide Șuteu.
600 de câini abandonați, adăpostiți la Salonta
În Salonta există două organizații non-profit care se ocupă de câinii abandonați. Împreună, adăpostesc în jur de 600 de animale, iar numărul lor crește îngrijorător. „Abandonul a crescut foarte mult în acestă perioadă. Avem între cinci și zece câini aduși zilnic la adăpost. Singura soluție este sterilizarea și ciparea tuturor animalelor”, precizează Ferenc Ráksi, de la Asociația pentru Protecția Animalelor Inocente din Salonta. „Ce poate face Oradea dacă se adună o mie de câini în adăpost?”, se întreabă Ráksi, care are în grijă peste 300 de animale abandonate.
Sterilizarea, singura soluție
Ildikó Csuvar, de la Animal Shields Oradea, consideră și ea că doar o campanie de convingere a proprietarilor să își sterilizeze animalele ar fi o soluție. „Trebuie mers din poartă în poartă și convinși toți proprietarii de câini că soluția este sterilizarea. Oamenii încă nu înțeleg că animalele fac pui, chiar dacă sunt ținute pe lanț”, subliniază proprietara Animal Shields. „Sunt la capătul puterilor, avem 300 de animale abandonate, din care treizeci de pui sugari”, adaugă Csuvar. Pentru a încerca să combată abandonul, Animal Shields oferă animale doar celor care semnează un contract de adopție și acceptă ca reprezentanții asociației să le facă vizite de câte ori e nevoie.
În prezent, Adăpostul Grivei, locul unde vor ajunge toți câinii abandonați din județ, are 150 de locuri disponibile. Potrivit purtătorului de cuvânt al ADP Oradea, între 25 și 30 de patrupede sunt date lunar spre adopție.
Trimite articolul
Xasa este, trebuie educati oamenii si apoi asteptam sa se rezolve problema….. in 10-20 de ani. Pt. educatie se propun cursuri finantate UE si derulate prin aceleasi ONG-uri, ca sa manaca si gura lor ceva.
Plina de de gargaragii si capuse lumea asta.