În Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică, a fost vernisată joi, 4 ianuarie, prima expoziție de artă fotografică organizată de către Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) în parteneriat cu Summit Agro Romania și Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Pe simezele celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România au fost instalate 48 de fotografii alb-negru în format mare realizate de către artistul fotograf Csibi László din Cluj-Napoca, în amintirea magicianului clujean Béla Ledniczky (Belloni).
[eadvert]
Artistul fotograf expozant László Csibi, care lucrează ca regizor şi producător de filme documentare și videoclipuri, este cadru didactic și director al Departamentului Maghiar de Cinematografie și Media din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Expoziția intitulată „Solitude” este un omagiu adus momentelor de singurătate. „Este o încercare de descriere a stării de absență din social, în care imaginile surprind natura care, în singurătatea ei, indiferent de anotimp, evocă un sentiment de atemporalitate. Peisajele și copacii, înfășurați în alb-negru, sunt o amintire a singurătății, un memento al frumuseții. Un peisaj care îl captivează pe omul care tânjește după singurătate”, afirmă artistul fotograf expozant.
Vernisajul expoziției a avut loc în prezența autorului joi, 4 ianuarie, în Galeria „Euro Foto Art”, Centru expozițional FIAP Oradea – România, din cadrul secției Muzeul Orașului Oradea. Din partea muzeului, dr. Cristina Pușcaș a salutat inițiativa organizării acestei expoziții și a mulțumit artistului fotograf expozant pentru „cadoul” oferit, o expoziție de artă fotografică de excepție. Artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, președintrele AIEFA, a apreciat în discursul său faptul că expoziția demonstrează pe lângă valoarea artistică a exponatelor și faptul că „în simplitate stă complexitatea”.
Lectorul universitar al Universității „Sapienția” din Cluj Napoca, dr. Mira Marincaș, curatorul expoziției, a apreciat faptul că artistul fotograf expozant a luat decizia de a se întoare la rădăcinile fotografiei subliniind astfel sensibilitatea fotografiilor expuse. Ziaristul Szűcs László, redactorul șef al Revistei „Újvárad” a observat că fotografiile expuse cuprind mai multe elemente artistice deosebite cum ar fi: ritmicitatea, drama și perspectiva, care contribuie la efectele grafice ale fotografiilor. Criticul de artă dr. Ramona Novicov a remarcat că într-o lume bazată pe viteză există încă artiști tineri care privesc cu nostalgie un mediu natural contemplativ și natura umană care se întoarce asupra ei însăşi.
Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite la violă de către artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat piesele: „Arie” de Macalik Alfréd, „Arie” de Constantin C.Nottara, „Dans din Oaș” de Hilda Jerea și „Dans slovac” de Bartók Béla. Expoziția va rămâne deschisă publicului în secţia Muzeul Orașului Oradea până în 3 februarie, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!