În cadrul programului „Strategia Națională de Acțiune Comunitară (SNAC)”, elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, împreună cu cei de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) „Orizont” din Oradea, au desfășurat nenumărate activități, având în vedere că au dezvoltat un parteneriat comun în acest sens încă din 2003. Voluntarii lăzăriști desfășoară săptămânal activități împreună cu beneficiarii, făcându-le mereu mici surprize.
Datorită muncii în echipă și dragostei pentru semeni, elevii celor două instituții de învățământ partenere au participat în această primăvară la etapa județeană a concursului „Împreună pentru viitor”, concurs de dans, la secțiunea dans tradițional, unde s-au clasat pe locul I. Această clasare i-a trimis automat în etapa regională, care s-a desfășurat la Deva, în data de 25 aprilie. Toți elevii orădeni au avut o evoluție deosebită pe scena Teatrului de Artă din Deva, în consecință juriul format din profesioniști în arta dansului i-au apreciat și i-au recompensat cu locul II pe regiune.
Zâmbete și lacrimi, în același timp, au înflorit pe fețele copiilor, din dorința de a face lucruri frumoase împreună, iar eforturile le-au fost răsplătite de profesorii coordonatori printr-o zi de neuitat la vestita Cetate a Devei, iar în drum spre casă au vizitat cimitirul din Țebea, unde au asistat la o adevărată lecție de istorie, fiind impresionați de gorunul lui Horea, dar și de mormântul lui Avram Iancu.
Echipa voluntarilor a fost formată din elevii lăzăriști Diana Popovici, Dalia Pop, Stelian Andrei, Adela Glița, Antonia Zsori și Racz Erik, coordonați de profesorii Rodica Turcaș și Vasile Juncu. Alături de ei au fost prezenți beneficiarii proiectului, elevii CSEI „Orizont”: Rosalinda Silaghi, Kamilla Szilagyi, Maria Lakatos, Marius Covaci și Raul Erdei, coordonați de profesorii Ana-Maria Țicărat, Angela Marușca și Gheorghe Moț.
SNAC presupune dezvoltarea activităţii de voluntariat, realizată de elevi, care le permite să devină cetăţeni informaţi şi devotaţi solidarităţii umane, prin încurajarea lor în desfășurarea de activități incitante și interesante cu persoane aflate în dificultate, în scopul susţinerii procesului de integrare socială și de dezvoltare educaţională personală a acestora.
Prin proiectele realizate în echipă (voluntari și beneficiari) se dorește stimularea mentală și dezvoltarea unor abilități ale persoanelor cu nevoi speciale, prin activități creative, de imaginație și terapeutice, cum ar fi artele plastice, arta dramatică, dansul, sportul, muzica, abilitățile manuale și aromoterapia, dar și încurajarea elevilor pentru însușirea și îmbunătățirea abilităților privind inițiativa și devotamentul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!