Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de Guvernul României cuprinde măsuri de sprijin pentru angajați și companii în vederea reluării activității economice.
Una dintre măsuri este prelungirea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii sau profesioniștii a căror activitate este suspendată. Această măsură va avea un impact bugetar de 850 mil. lei/lună.
Stimulente
Statul stimulează reluarea activităților economice și a ocupării. Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de trei luni.
De asemenea, se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; persoane cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.
„Aceste două stimulente vor putea fi solicitate de către angajatori prin intermediul platformei: aici.gov.ro, cu ajutorul unor formulare ce urmează să fie încărcate pe platformă”, informează Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Măsuri active
Se acordă sprijin și pentru introducerea unui program flexibil de muncă. Astfel, Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Altă măsură activă este acordarea de granturi pentru formarea profesională a angajaților, care are alocat un buget de 150 milioane de lei. Guvernul are un plan de măsuri active și pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului.
• Locuri de muncă pentru tineri – Valoarea granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.
• Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă – Acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.
Acesta îi indeamnă pe angajatori să folosească măsurile active de relansare economică în detrimentul concedierii persoanelor cu ajutorul cărora au contruit o afacere în ultima vreme.
Platforma aici.gov.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!