Din ianuarie 2017 se suspendă activitatea centrului, anunţă viceprimarul Ioan Hasas. În opinia viceprimarului în această situaţie s-a ajuns din cauza unor prevederi legale. În acest sens este invocată Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale titlului III din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi Ordonanţa de Guvern nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Din sirul imens de legi care au dus la această stare de fapt face parte şi art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare, art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanență, aprobată prin Legea nr. 197/2008, Ordinul 697/2013, Ordinul 1.454/2.12.2014 pentru aprobarea normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, moașă, asistent medical în regim independent şi nu în ultimul rând Legea 53 privind Codul muncii, care precizează că activitatea la Centrul de permanență nu se mai poate desfășura decât după ce asistentele își vor schimba statutul de PFA cu PFI la Finanțe.
„Doar apoi vor avea autorizație de liberă practică semnată la OAMR, după care contactele de prestări servicii între medic și asistent cu PFI vor fi depuse la DSP pentru obținerea dispoziției de funcționare a Centrului, pe care o depunem la CAS Bihor, care semnează contract cu CMI-urile doctorilor”, explică viceprimarul şirul infinit al demersurilor.
Urmatre a acestei legislaţii alambicate, „ în luna ianuarie 2017 se suspendă asigurarea continuității asistentei primare prin Centrul de permanență din localitate, până când întrunim condițiile impuse de forurile care ne supervizează această activitate”, anunţă viceprimarul. „În Monitorul Oficial al României nr. 928/19.12.2014 a fost publicat într-adevăr Ordinul nr. 1.454/2.12.2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, însă trecerea de la PFA la PFI a asistentelor medicale din aceste centre ar putea duce la suspendarea pe o perioadă de timp a activităților centrelor de permanență – de la desființarea PFA până la înființarea PFI, obținerea avizelor, refacerea dosarelor, semnarea noilor contracte la Casa de Asigurări de Sănătate.
Consideram că o întâlnire cu instituţiile implicate -DSP Bihor, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, Casa de Asigurări de Sănătate, ITM Bihor, Coordonatorii Centrelor de Permanenţă, Administraţia Financiară Bihor- ar putea avea ca şi rezultat ca această trecere să se facă fără perturbarea funcţionării acestor centre de permanenţă”, e soluţia oferită de viceprimarul Ioan Hasas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!