Pe 15 iulie, prim-comisarul Călin Mocan al Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) a înregistrat o solicitare oficială adresată ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, pentru reanalizarea singurului Ordin de Ministru care reglementează distanţa minimă dintre fermele porcine şi aşezările urbane.
În introducere, se arată că în urma nenumăratelor sesizări venite din partea populaţiei municipiului Oradea, din anul 2010 şi până în prezent, în ceea ce priveşte disconfortul olfactiv generat de activitatea societăţii SC Nutripork SRL Palota, punct de lucru ferma Ioşia, Comisariatul Judeţean Bihor al GNM a efectuat o serie de controale la această societate pentru identificarea cauzelor generatoare de mirosuri neplăcute.
Acuză disconfort olfactiv
„Din punct de vedere al Protecţiei Sănătăţii Populaţiei, singurul normativ care impune condiţii pentru asigurarea confortului olfactic este Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 care, pentru fermele de porci având o capacitate de până la zece mii de capete, impune o distanţă de 1.000 de metri până la aşezări urbane. Totodată, şi pentru platformele de depozitare a gunoiului porcin se impune o distanţă de 1.000 de metri”, mai arată prim-comisarul Mocan în solicitare. Potrivit acestuia, cu ocazia controalelor efectuate de Comisariatul Judeţean Bihor al GNM s-a constatat că deşi societatea deţine Autorizaţie Integrată de Mediu emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj Napoca în baza legislaţiei în vigoare privind Protecţia Mediului şi Sănătatea Populaţiei, implicit O.M.S. nr. 536/1997, distanţele impuse prin acest ordin nu sunt suficiente pentru a asigura confortul olfactiv.
„În consecinţă, vă propunem să reanalizaţi prevederile O.M.S. 536/1997, care din punctul nostru de vedere nu mai corespunde necesităţilor dezvoltării economice şi urbane actuale şi să luaţi în considerare revizirea acestuia”, şi-a încheiat Călin Mocan demersul oficial.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!