„Riscurile asupra sănătăţii ca urmare a utilizării unui aparat de bronzat sunt mult mai mari decât orice posibil beneficiu pe care l-ar putea avea”, este declaraţia transmisă de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Doctorii spun că „solarul” (aparat de bronzat artificial care emite radiații UV) emite radiaţii mai intense de 15 ori decât soarele, şi prezintă risc de apariție a cancerului de piele de aproximativ 75 ori mai mare (20 minute de stat în cabina de bronzat poate fi echivalent cu o zi de stat la soare). Din acest motiv, spun inspectorii sanitari, expunerea la solar trebuie sa fie controlată și standardizată, să depindă de tipul de piele și de sesiunile anterioare de expunere la UV.
Radiaţii periculoase
Medicii avertizează că persoanele care folosesc frecvent solarul pot însuma mari cantități de radiații UV care pot determina în timp și apariția altor cancere decât cel cutanat. În plus, radiațiile UV artificiale pot afecta ochii și pielea, pot provoca îmbătrânirea pielii şi din cauza riscurilor mari pe care le comportă sunt interzise persoanelor sub 18 ani, celor cu fenotip cutanat 1 și 2, gravidelor, persoanelor cu număr mare de nevi pigmentari (semne de piele), cu mai mult de 50 de alunițe, persoanelor care au sau au avut o rudă cu cancer de piele, persoanelor cu pielea albă şi sensibilă, celor care se ard uşor la soare, pistruiaţilor dar şi celor cu imunitate mică şi oamenilor care iau medicamente ce fac pielea mai sensibilă la lumina soarelui.
FACT BOX:
Precauţii pentru cei ce merg la solar:
• cu câteva ore înainte de utilizarea solarului îndepărtați cosmeticele întrucât acestea cresc sensibilitatea pielii la radiații UV.
• limitaţi-vă la 3 minute – maxim 30 de minute la o şefinţă de bronzare şi la maxim 10 ore de expunere pe an.
• nu staţi la soare după ce aţi fost la solar fiindcă efectele nocive ale utilizării solarului se vor adăuga celor obținute prin expunerea la soare, crescând riscul de apariţie a arsurilor și şi a cancerului cutanat.
• folosiţi solarul cel mult o dată pe zi.
– folosiţi cremer hidratante și antioxidanți după sedința de expunere la solar
• folosiţi ochelari de protecție pe toată durata expunerii la UV artificiale (nu este suficient să se țină ochii închiși deoarece radiația pătrunde prin pleoape, iar lentilele de contact sau ochelarii de soare nu reprezintă un înlocuitor pentru ochelarii de protecție UV.
– dacă în termen de 48 de ore după sedința la solar apar efecte neașteptate (mâncărime a pielii, arsură, tensionarea pielii) prezentaţi-vă la medic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!