A fost perioada în care „activitatea contravențională a inculpatului s-a intensificat considerabil”, spun procurorii, care au constatat că, în ultimii cinci ani, Buciuman a încălcat în mod constant regulile de circulație.
[eadvert]
Este motivul pentru care anchetatorii au ajuns la concluzia că șoferul care a produs accidentul mortal de pe 22 iunie a dovedit ”o nepăsare criminală” față de siguranța de pe șosele și a celorlalți participanți la trafic.
Trei pahare de vin și cinci de whisky
Pe 22 iunie 2023, în jurul orei 17:45, în timp ce se deplasa pe Calea Aradului din Oradea, spre Strada Meșteșugarilor, l-a lovit cu mașina pe un copil de 12 ani care traversa regulamentar, pe trecerea de pietoni. Apoi a fugit de la locul faptei, fiind prins în apropiere după câteva minute. Este, pe scurt, descrierea accidentului mortal pe care l-a produs Alexandru Călin Buciuman, un orădean de 25 de ani.
Ancheta care a urmat a dovedit că bărbatul era sub influența alcoolului în momentul în care a produs accidentul – avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 la mie, iar în sânge, de 2,03 g/l alcool pur. De altfel, Buciuman a recunoscut că în ziua accidentului, de la ora 14:00 până în jurul orei 16:30, a băut trei pahare de vin şi cinci pahare de whisky.
Deși inițial se bănuia că ar fi consumat și substanțe interzise, nici în mostrele de urină și nici în cele de sânge nu au fost găsite droguri.
Conducătorul auto le-a explicat polițiștilor și procurorilor că, din cauza vitezei și a neatenției, nu l-a observat pe băiețelul de 12 ani care tocmai începuse traversarea străzii. În schimb, șoferul unei dubițe a oprit să-i dea prioritate copilului pe care îl văzuse că s-a oprit înaintea trecerii de pietoni, a coborât de pe trotinetă și s-a asigurat înainte de a pune piciorul pe ”zebră”. Martorul a apucat să observe că, în timp ce băiatul ajunsese în dreptul benzii a doua, un autoturism alb a venit cu viteză și l-a lovit în plin, aruncându-l câțiva metri prin aer și rănindu-l grav.
Accidentul a fost surprins și de camerele de supraveghere din zonă.
S-a speriat și nu a oprit
În mașina de serviciu condusă de Alexandru Buciuman se afla și colegă a acestuia, care îl însoțise de la sediul firmei unde activa și unde avusese loc o petrecere după orele de program, până la un magazin. Femeia a relatat că, pe drumul de întoarcere, a simțit o lovitură puternică în partea din față a mașinii, dar șoferul nu a oprit, ci a condus până la sediul societății.
Prins după câteva minute, Alexandru Buciuman și-a explicat gestul prin faptul că era speriat de ceea ce a făcut și că a fost urmărit de alți șoferi.
Raportul de expertiză criminalistică efectuat la Timișoara a arătat că, în momentul accidentului, mașina condusă de tânărul de 25 de ani avea o viteză medie de 74-84 km/h. Din punctul de vedere al experților, la o astfel de viteză „impactul nu putea fi evitat prin frânare”. În plus, dacă Alexandru Buciuman respecta limita legală de 50km/h, accidentul putea fi împiedicat dacă șoferul frâna ”încă din momentul declanșării stării de pericol”.
La o lună după accident, băiețelul rănit grav a murit pe patul de spital. La începutul lui septembrie, Alexandru Buciuman a fost trimis în judecată sub acuzațiile de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului.
Antecedente rutiere…
Alexandru Buciuman are un istoric bogat în ceea ce privește încălcarea regulilor de circulație, au constatat anchetatorii care i-au analizat ”palmaresul” din ultimii cinci ani. De exemplu, doar în primele șase luni ale acestui an, orădeanul a fost sancționat de șase ori, din care o dată pentru depășirea vitezei maxime admise cu peste 50 km/h – în luna februarie a acestui an.
O verificare pe portalul instanțelor arată că, în aceeași lună februarie, Buciuman a contestat la Judecătoria Carei un proces verbal de constatare a contravenției, emis de Poliția Satu Mare. Procesul are primul termen pe 18 noiembrie 2023.
Pe baza acestor date, procurorii au concluzionat că bărbatul a dat dovadă de ”o nepăsare criminală (…) în legătură cu siguranța traficului rutier şi a persoanelor care participă la acesta”.
Rechizitoriul emis în acest caz mai menționează un aspect interesant. Când a fost dus la spital pentru prelevarea mostrelor biologice, imediat după accident, Alexandru Buciuman ar fi înjurat cadrele medicale și ar fi avut o atitudine sfidătoare și un comportament necooperat, nicidecum unul de regret.
… și nu numai
Tânărul șofer a fost arestat a doua zi după producerea accidentului și de atunci se află după gratii. De remarcat că ultima contestație a lui Buciuman împotriva prelungirii mandatului de arestare va fi judecată de Tribunalul Satu Mare. Asta pentru că toţi patru judecători din cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Bihor sunt incompatibili să soluţioneze această cerere, după ce au formulat declarații de abținere. Astfel că instanța din județul vecin va lua în discuție cererea șoferului pe 20 septembrie.
Alexandru Călin Buciuman a mai fost trimis în judecată, pe 26 aprilie 2023, într-un alt dosar al Parchetului Oradea, în care este acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Între septembrie și decembrie 2022, bărbatul ar fi făcut 20 de depuneri, în valoare totală de peste 3700 de lei, în contul său de pe o platformă de pariere online, folosind datele cardului bancar al unei alte persoane.
În iunie, tot Judecătoria Oradea a recunoscut o hotărâre dată de autoritățile din Olanda prin care Buciuman a fost obligat să achite o amendă de 250 de euro.
Tensiuni la protest, pe Calea Aradului. Familia băiatului ucis pe trecere insistă pentru semafor
Trimite articolul
XPe viata asta e sentinta corecta care trebuie sa o primească acest criminal parinti copilului asta trebuie sa urmărească ca jegul sa nu mai fie liber cât trăiește la fel ca și deogatul de la 2 mai care a băgat în groapa doi tineri
-
cat trebuie sa urmareasca parintii ca JEGUL sa nu mai fie liber, trebuie sa urmarim si noi, si mai ales justitia!
Acest șofer (conducător auto) nu mai trebuie să posede permis de conducere nici o dată. Iar legea să fii aplicată. Dar și organele locale au o vină! Dece în occident se poate pune acele denivelări la trecerile de pietoni și la noi așa de rar? Și în Cluj Napoca au început să pună pe toate arterele din oraș la noi de ce nu? Și eu posed carnet de conducere și conduc zilnic nu îmi prea place acele denivelări, dar dacă nu ii poți stăpâni pe vitezomani numai așa, prefer să fie montate pe toate arterele orașului. Mulțumesc domnilor din administrație ca veți lua în considerare sugestia mea și mai lăsați economiile de la buget, ca au murit prea mulți la trecerile de pietoni.
-
Propun sa se faca denivelari din 2 in 2m, ca in occident. Evident ca avem denivelari in oras, dar prostul nu le vede. Deci vorbim de o sugestie de rahat, pt ca denivelarea nu are cum sa opreasca pe loc o masina ca in exemplul de mai sus.
Justiție corrupta și de căcat în România,condoleante familiei.
Corruptia ucide!!!!!
Ce interesant ,cica judecatorii si au facut cerere de abtinere,dar pt pensiile alea nesimtite nu si au facut cerere ca nu le vor?justitia ucide
Sistemul ucide
CORUPTIA UCIDE
Si cei care l-au lasat liber sunt vinovati! Sa plateasca si ei!
Si cei care l-au lasat liber pe strazi au dat dovada de nepasare criminala.
Si mai urla dupa pensii nesimtite,