Apelul vine în urma cazuisticii din ultima perioadă, care arată că sunt multe cazuri de trafic de migranţi la frontiera de stat cu Ungaria şi că multe persoane din state cu potenţial migrator sau solicitanți de azil în România în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, au fost sprijinite sau călăuzite de cetăţeni români.
Frontieriştii spun că, de obicei, migranţii apelează la serviciile unor persoane sau firme care practică servicii de taximetrie şi transport pe raza judeţului Timiş, Arad, Bihor etc., oferind în schimb sume de bani peste contravaloarea reală a serviciului prestat şi solicitând de la taximetrişti sau şoferi detalii şi informaţii despre modul cum pot ajunge în mod ilegal în Ungaria.
Fac apel
De aceea, poliţiştii de frontieră roagă bihorenii care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 0219590 (serviciu telefonic care funcţionează non–stop) atunci când cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.
Nu în ultimul rând, poliţiştii de frontieră atenţionează că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!