Inspectoratul Poliţiei Judeţului (IPJ) Bihor a anunţat primul accident rutier mortal din actualul sezon rece, produs pe fondul derapajului pe polei.
Astfel, vineri dimineaţă, pe DN 19, lângă Tarcea, un şofer sătmărean în vârstă de 40 de ani nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum şi a derapat cu autoutilitara pe polei, răsturnându-se în şanţ. În urma impactului, conducătorul auto şi-a pierdut viaţa.
Pentru a evita astfel de tragedii, IPJ Bihor, prin vocea purtătorului de cuvânt, readuce în atenţie recomandări rutiere specifice anotimpului rece.
„Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă sau polei, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare”, a transmis inspectorul principal Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.
Se mai recomandă utilizarea preponderent a frânei de motor şi evitarea efectuării depăşirilor care, în condiţii meteo-rutiere vitrege, sunt foarte periculoase. Pe timp de ploaie, ceaţă, burniţă sau ninsoare, luminile de întâlnire trebuie să fie aprinse şi ziua, pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea impusă prin lege.
Viteză redusă prin lege
Deasemenea, se circulă cu viteza redusă şi permanent adaptată condiţiilor concrete din trafic. În acest sens, legea prevede ca atunci când vizibilitatea, datorată condiţiilor meteorologice este sub 100 de metri sau carosabilul este acoperit de zăpadă ori polei, viteza de deplasare nu trebuie sa depăşească 30 km/h în localităţi şi 50 km /h în afara localităţilor.
Bicicletelor şi mopedelor le este interzis accesul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă.
Iarna este bine de ştiut şi că ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii obosesc ochiul, oboseala se instalează mai repede, distanţele nu mai sunt apreciate corect, câmpul vizual este mai redus, distingerea formelor, observarea marcajelor, indicatoarelor şi semnelor de circulaţie se face cu dificultate.
Anunţaţi poleiul!
De asemenea, dacă participanţii constată că drumul este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă sunt rugaţi să apeleze numărul de urgenţă 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie pentru a sesiza acest fapt. Din aceste considerente, este foarte important ca înainte de a porni la drum, pe distanţe mai mici sau mai mari, fiecare conducător auto să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece şi să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să îl străbată.
Prudenţă pietonală
Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia atunci când intenţionează să traverseze partea carosabilă, să circule numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din parte stângă a drumului, pe sensul său de mers, iar dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea drumurilor naţionale, să poarte pe haine o sursă de lumină reflectorizantă vizibilă din ambele sensuri.
„Şi vântul puternic afectează buna desfăşurare a traficului rutier, de aceea vă atenţionăm cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic! Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe”, mai recomandă inspectorul principal de poliţie Alina Dinu.
C.H
Citiți principiile noastre de moderare aici!