Astfel s-a apărat un bărbat din județul Sălaj, amendat de polițiști după ce, aflat la volanul propriei dubițe, a folosit o portavoce pe ulițele unui sat din Bihor, pentru a anunța că are de vânzare diferite produse. S-a întâmplat în după-amiaza unei zile de sâmbătă, când polițiștii au fost anunțați printr-un apel la 112 că prin satul Sitani, comuna Pomezeu, circulă o autoutilitară care „utilizează sisteme sonore neomologate de avertizare la o intensitate ridicată”. Un echipaj a depistat în scurt timp autovehiculul și a constatat că șoferul acestuia folosea o portavoce conectată la o stație de amplificare.
Agenții au considerat că bărbatul a încălcat dispozițiile Codului Rutier, care interzic „deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și luminoasă” pe alte autovehicule decât cele ale Poliției, pompierilor, Ambulanței, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ANAF, MApN, Ministerului Public, Salvamont, Autorității Vamale, Administrației Naționale a Penitenciarelor și ale unităților speciale din cadrul SRI și SPP. Astfel, polițiștii i-au aplicat conducătorului auto o amendă în valoare de 1.305 lei, i-au reținut permisul pentru 90 de zile și i-au confiscat portavocea.
Portavocea, „mai degrabă un mijloc de anunțare”
Conducătorul auto a explicat că dispozitivul pe care îl folosea ca să-i anunțe pe localnici că are de vânzare fructe și legume „nu este literalmente un mijloc de avertizare, ci mai degrabă un mijloc de anunțare, prin care îşi anunța într-un mod facil prezența pe raza localității”. În opinia sa, portavocea nu poate fi considerată „mijloc special sonor de avertizare”, destinat doar autospecialelor de intervenție, deoarece nu generează sunete de avertizare specifice acestora.
„Spre exemplu, în cazul autoutilitarelor MAI ce activează în serviciul rutier, semnalele acustice speciale sunt (…) specifice numai acestor echipaje și pot fi catalogate pe bună dreptate drept mijloace speciale de avertizare sonoră. Or, mijlocul utilizat de subsemnat nu este nicidecum unul special, în comparație cu acestea din urmă”, a explicat sălăjeanul în plângerea adresată Judecătoriei Beiuș, prin care a contestat amenda primită. Bărbatul a mai precizat că a folosit portavocea doar în timp ce staționa și nu a pus în pericol trafic rutier.
Vinovat avertizat
Potrivit sentinței consultată de Jurnal bihorean, Judecătoria Beiuș a stabilit că și portavocea reprezintă un mijloc de avertizare sonoră: „legea nu enumeră care sunt mijloacele speciale de avertizare sonoră și nu condiționează această calitate de montarea lor pe autovehicule de tipul poliție/ambulanță etc. (…) Textul legal cere într-adevăr ca la vehiculele speciale să existe mijloace de avertizare sonoră, dar nu prevede că acestea ar fi singurele vehicule pe care este posibil să existe astfel de dispozitive”. Totuși, judecătorul de caz a fost de părere că fapta bărbatului nu prezintă un grad ridicat de pericol și că sancțiunea aplicată a fost prea aspră. Ca urmare, a înlocuit amenda cu un avertisment, considerat suficient „pentru a determina îndreptarea contravenientului şi a-i remodela atitudinea faţă de ordinea socială”. Sentința nu a fost contestată nici de polițiști, nici de contravenient, chiar dacă acesta din urmă a rămas cu interdicția de a conduce timp de 90 de zile.
Trimite articolul
XHalooooooo?peste tot in judet in fiecare zi tiganii din Salaj cu portavoce nu i vedeti?
In Grecia este firesc sa i auzii pe tarani anuntandu si prezenta prin portavocea de pe masina pentru a si vinde produsele. La noi lasi diversi “gradati” sa scrie norme, regulamente, si eventual legi si ingradirile absurde sunt aici, ca in cazul de fata unde lasa la latitudinea interpretarii “organului” o forma de utilizare a portavocii care n are nimic in comun cu folosirea acesteia de catre “autospeciale”, dar asa se intampla cand nu suntem in stare sa ne rupem de caracterul miltarist al statului de sorginte sovietica pe care l am avut pana in ’89.
Polițiștii și judecătorii beiușeni sunt paraleli cu legea pe care o interpretează cum vor. Dacă în lege nu este detaliat ceva care lasă loc de interpretări, atunci nu se încalcă nicio lege. Altceva era dacă se invoca tulburarea liniștii publice.
Nici măcar pe vremea agentuil rus Iliescu de la PSD care a condus România nu am văzut așa ceva.
Dar acuma dacă PSD s-a căsătorit cu PNL, UDMR și cu USR se pare că au sporit lupta cu dușmanul poporului….