Agenții l-au sancționat, deși conducătorul auto le-a explicat că oprise doar un minut, pentru a lua o colegă. Bărbatul s-a adresat Judecătoriei Oradea, care i-a dat câștig de cauză și a înlocuit amenda cu un avertisment.
Reclamantul a recunoscut că a oprit în stația de autobuz, dar numai pentru a lua o colegă alături de care făcea naveta zilnic. Cum femeia a întârziat, conducătorul auto spune că a așteptat-o un minut, interval în care a fost abordat de un echipaj de Poliție și sancționat.
Bărbatul a explicat că, în acel moment, în zonă nu se afla niciun autobuz și prin oprirea mașinii în refugiu nu a pus în pericol călătorii. Drept urmare, a considerat că amenda este o sancțiune prea gravă pentru fapta comisă și a contestat în instanță procesul-verbal emis de polițiști.
De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Bihor au explicat că „aplicarea sancțiunii amenzii se justifică în totalitate întrucât acțiunile petentului au pus în pericol atât siguranța sa, cât și a celorlalți participanți la trafic”.
Judecătorul de caz i-a dat dreptate conducătorului auto, observând că fapta a avut un grad redus de pericol social și a fost recunoscută de reclamantul care nu a mai fost sancționat pentru astfel de fapte. „Scopul sancţiunii contravenţionale se poate realiza şi prin aplicarea unei măsuri de atenţionare, în condiţiile în care contravenientul dovedeşte faptul că a conştientizat pericolul încălcării normelor legale”, se arată în sentința dată recent de Judecătoria Oradea.
Pentru că deja a plătit amenda, bărbatul va putea să-și recupereze banii dacă hotărârea instanței, ce poate fi atacată cu apel, va rămâne definitivă în această formă.
Trimite articolul
XOprirea pt ciborare urcare, nu se considera oprire daca nu perturbi traficul, nefiind autobus nu a periclitat. Militienii tot militieni sunt, ca Perte ce nu stie ce e sensul giratoriu
-
…oprirea e tot oprire ca doar nu cobori din mers dar dobitocii raman tot dobitoci si instanta mai si da apa la moara .Ce rost mai au indicatoarele rutiere….daca am stop si nu vine nimic pot sa trec fara a ma opri sau daca nu vine in acel moment trenul pot sa ma opresc si pe sinele de tren ca na instanta asa zice ! Ce scrie in codul rutier ? : Art. 142, pct. g – Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor in statiile mijloacelor de transport public de persoane, precum si la mai putin de 25 m inainte si dupa acestea.Asa poate spune ca are salariul minim pe economie si nu poate plati amenzi mari daca este prins circuland cu viteza peste limita legala !!!
???
-
Bsi prostule, nu e OPRIRE , nu se considera oprire. Intelegi, poti procesa asta?
-
Bai Gheorghe nu e OPRIRE. Nu poti procesa ca nu se considera oprire. Greu e cand esti analfabet.
-
Trebuie urgent să-ți predai permisul (poate l-ai luat pe șpagă). Milițianul din procesul verbal trebuie pus la dispoziție și cercetat pentru abuz în serviciu. Necunoașterea legii nu este o scuză.
-
Nu era oprire!
Ia uite ce zice Codul rutier, după care ar trebui să ne luăm toți, și șoferii și milițienii. Vezi art.63, al.(1), astfel
SUBSECŢIUNEA 10
Oprirea, staţionarea şi parcarea
Art. 63
(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare.
(2) Nu se consideră oprire:
a) imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv;
-
Ba a fost oprire,pentru ca…”necesar pentru îmbarcarea sau debarcarea”…Nu pentru asteptarea pasagerului!
Pricepi?
Rectificare. Aliniatul (2), nu (1).
CODUL RUTIER
SUBSECŢIUNEA 10
Oprirea, staţionarea şi parcarea
Art. 63
(2) Nu se consideră oprire:
a) imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv;