Miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că judecătorii Curţii de Apel Oradea trebuie să judece cu mai multă responsabilitate speţa în care se decide viitorul unei clădiri importante din Oradea: este vorba despre clădirea fostei Policlinici Mari (nr.1 pentru adulţi), fost Palat al Finanţelor în timpul Imperiului Austro-Ungaria, situată pe strada Republicii nr. 35.
Această clădire a fost retrocedată în natură, în primă fază, în 2012, chiar de către Guvernul României, prin Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. O decizie care prejudicia patrimoniul public judeţean şi îmbogăţea cu o clădire impozantă Episcopia Romano-Catolică de Oradea, cea care reprezintă în instanţe Ordinul Călugăresc Mizericordian. Felul în care au fost date anumite decizii la acea vreme poate fi judecat în aceste zile prin demersurile DNA asupra unor persoane în funcţii decizionale la acea vreme.
Urmare a acelei decizii, Consiliul Judeţean Bihor şi-a căutat dreptatea în Justiţie, însă Curtea de Apel Oradea a văzut la fel ca şi comisia specială de la Bucureşti. Astfel, în iunie 2013, CJ Bihor afla că şi judecătorii orădeni au decis tot în favoarea prelaţilor.
Totuşi, administraţia judeţeană şi-a continuat demersurile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentată în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către o echipă de avocaţi ce s-a dovedit, iată, redutabilă: av. Mircea Ursuţa şi av. Dana Tofan, specialişti în litigii de contencios administrativ, precum şi av. Ioan Sabău Pop, specialist in litigii de Carte Funciară. Astfel, Consiliul Judeţean Bihor a reuşit să convingă judecătorii Instanţei Supreme să admită recursul şi să dispună rejudecarea cauzei.
„Consiliul Judeţean Bihor a înregistrat o importantă victorie în încercarea de a stopa retrocedarea în natură a imobilului cunoscut de toţi bihorenii drept Policlinica Mare. Dacă în trecut asemenea probleme au fost tratate superficial, după cum se vede, instituţia noastră a uzat acum – şi va uza în continuare – de toate căile legale pentru a opri orice acţiuni care pot prejudicia patrimoniul public”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa.
Scurt istoric al ruşinii
Având în vedere soluţia pronunţată anterior de Curtea de Apel Oradea, rămâne de văzut dacă CJ Bihor va accepta să se judece încă o dată la Oradea sau dacă se va cere strămutarea cauzei.
Între timp, clădirea fostei Policlinici continuă să se degradeze, fiind un adevărat pericol public. Starea acesteia se datorează în primul rând Guvernului României, prin Comisia specială de retrocedare – care a avut nevoie de zece ani pentru a se pronunţa într-o speţă relativ clară, deoarece acel Palat de Finanţe al statului austro-ungar nu a aparţinut niciodată prelaţilor catolici. Şi totuşi, autorităţile de la Bucureşti au decis altceva…
Citiți principiile noastre de moderare aici!