Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, să nu s-a luat nicio decizie cu privire la centrala pe biomasă, de la Săcueni. „Nu am luat încă o decizie, dar e clar că nu poate funcționa separat o capacitate de gestionare a deșeurilor fără să fie integrată în SMID (n.red. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor).
[eadvert]
Linia generală de abordare este în acest sens, ca toate capacitățile, inclusiv depozitul de deșeuri să fie integrate în SMID și cred că aici se va ajunge”, a declarat Mălan, care este și președintele Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT Group. „Încă se lucrează la o analiză”, completat acesta. Cel care se ocupă de această analiză este vicepreședintele Călin Gal. De altfel, potrivit unei declarații făcute în anul 2021, și atunci se lucra tot la o analiză. „Facem o evaluare tehnică, cu specialiști din domeniu, să identificăm viitoare posibilități pentru ca centrala să devină funcțională tehnic și profitabilă financiar”, de-a declarat Gal anul trecu.
Consiliul Județean Bihor a reușit abia în 2021 să facă recepția finală pentru centrala pe biomasă de la Săcueni, construită în perioada 2013-2016, cu finanțare europeană. Însă odată cu recepția, centrala nouă a necesitat și remedierea unor probleme tehnice, pentru care județul a cheltuit în anul 2021 circa 350.000 de euro.
În ultimele șase luni ale anului 2021 uzina a produs 1.200 MW de energie, cantitate care se traduce în circa 450.000 de lei, potrivit lui Călin Gal, vicepreședinte al CJ Bihor. Asta în condițiile în care în 2021, județul a cheltuit cu centrala aproximativ 4,5 milioane de lei. Pentru anul 2022, CJ Bihor a bugetat doar 2 milioane de lei pentru uzina pe biomasă.
Trimite articolul
XLoc bun de sifonat bani publici . Cel mai bun loc .