Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal va găzdui în sala de conferinţe sâmbătă, 16 martie, începând cu ora 17:00, a cincea ediție smARTstories care poartă titlul „Poveşti despre neobositul călător român”.
S-a împlinit un an de când Simona Vasadi şi Nikki Lukacs au început acest proiect care promovează arta și cultura în comunitatea orădeană. Cele două îşi propun ca prin evenimentele lor, să ofere publicului un alt mod de a întâlni arta, o posibilitate de a comunica direct cu artiștii și de a interacționa cu iubitorii de artă și cultură.
Evenimentul din 16 martie îl va avea ca invitat pe artistul plastic basarabean Dan Munteanu, într-o discuţie moderată de Gia Crăciun. Întâlnirea va fi completată de un concert de pian și vioară sustinut de Andrada Ciupeiu și Maia Ciupeiu, într-un duet mamă și fiică.
[eadvert]
„Pasul călătorului măsoară timpul”
Dan Munteanu s-a născut în Basarabia, unde a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Prelucrarea artistică a materialelor, parte a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă“ din Chișinău. După un timp, s-a mutat la București și de atunci lucrează ca ilustrator şi animator în diferite tehnici tradiționale: desen, pictură, sculptură, animație 2D și stopmotion. Acum locuieşte în Oradea, cu familia.
„Orizontul, vălurat de dealuri, adaugă vederii o taină. Pasul călătorului măsoară timpul, ce-l apropie de întâlnirea cu ea.” Aceasta este povestea „Neobositului Călător Român”, a artistului Dan Munteanu.
Întâlnirea cu artistul basarabean va fi moderată de Gia Crăciun, împrumutată de smARTstories de la pupitrul știrilor Radio Transilvania. „Din aproape în aproape, voi încerca cu următorul invitat să intrăm pe cărarea propriei povești, să își deschidă sufletul, inima și mintea. Să-l vedem așa cum este el de fapt. La smARTstories nu luăm pe nimeni la întrebări, ci descoperim o poveste. Vă propun o discuție firească, discretă și confortabilă în care să aflăm dacă într-adevăr caracterul omului este destinul său”, anunţă Gia Crăciun.
În duet, mamă şi fiică
Concertul de pian și vioară propus în cadrul evenimentului va fi susţinut de Andrada Ciupeiu şi Maia Ciupeiu, mamă şi fiică. Cele două nu sunt la primul concert împreună dar de fiecare dată duetul muzical este caracteriazt de multă emoţie şi vibraţie.
Maia Ciupeiu are 14 ani şi este elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte din Oradea. În prezent studiază pianul la clasa profesoarei Ferencz Mercedes, însă a lucrat cu nume precum: Monika Benczedi, Elisabeta Jambor, Horia Maxim (București), Ovidiu Lup (Cluj-Napoca), Arcadie Triboi (Germania).
Palmaresul ei include numeroase premii la Concursuri naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul II la Orbetello International piano Competitio – 2021, Locul III la Concursul Festival Internațional de Interpretare pianistică și compoziție „Carl Filtsch” – Sibiu 2021, Premiul I și Premiul Special Gyorgy Kurtag la Concursul internațional de interpretare pianistică „Clara Peia” – Lugoj 2022, Premiul III la Concursul internațional „Amadeus” – Brno, 2022.
Andrda Ciupeiu este violonistă laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale de vioară și muzică de cameră. A fost inițiată în tainele viorii la Liceul de Artă din Oradea, la clasa prof. Doina Marcu, continuându-și studiile la Academia națională de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea violoniștilor Casiu Barbu și Nicușor Silaghi. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Alexandru Gavrilovici (Berna), Angela Schwartz (Zurich), Petr Zejfart, Michele Barchi (Italia), Rony Rogoff (New York), Horia Maxim (București), Mihaela Anica (Viena). A obținut titlul de Doctor în Muzică în anul 2021 la Universitatea Transilvania din Brașov și Doctor în Arte vizuale în anul 2015 la Universitatea de Vest din Timișoara.
Andrada Ciupeiu este lector universitar dr. al Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a Universității din Oradea, artist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Oradea, fondator și președinte al Asociației culturale Aesthete şi membru al Fundației „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
Seara de sâmbătă se anunţă o seara inedită, dezvăluind povestea unui artist, completată de muzica bună, vin rafinat, gustări delicioase si cocktail-uri inedite. Bilete pentru eveniment se găsesc pe iabilet.ro.
Educaţie prin artă
Evenimentele smARTstories se adresează tuturor categoriilor de vârstă, bucuria fiind mare mai ales atunci când se arată interesaţi de poveşti copiii şi adolescenţii.
„Arta modelează atât caracterul cât și comportamentul și gândirea. Educația prin artă oferă tinerilor noi perspective, dar și tradiții fundamentale pentru o societate sănătoasă. Ne dorim ca pe viitor, cât mai mulți tineri să facă parte din comunitatea smARTstories, pentru ca arta să dăinuie prin noile generații ca lait motiv al educației și al valorilor morale și sociale!”, punctează Simona Vasadi şi Nikki Lukacs.
În plus, smARTstories nu înseamnă doar artă, ci înseamnă și relațiile care se dezvoltă în comunitatea culturală orădeană în cadrul evenimentelor propuse de Simona şi Nikki, un punct de întâlnire al creativității, al imaginației, al dragostei pentru frumos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!