La finalul săptămânii trecute a fost depus spre finanţare, la Programul Operaţional Rogional, proiectul „Dezvoltarea Centrului de Transfer Tehnologic al Universităţii din Oradea – Smart industries”. Axa de finanţare de la care cei doi parteneri, UO şi PMO, aşteaptă bani, este Promovarea transferului tehnologic. Valoarea proiectului este de peste 31 milioane de lei. Cheltuielile neeligibile ale proiectului sunt estimate la peste 3,7 milioane de lei, iar cofinanţarea cu care vine Municipalitatea este de peste 13,9 milioane de lei.
Suma acoperă construcţia unui sediu pe trei niveluri, în ansamblul viitorului campus universitar, în zona clădirii neterminate din apropierea căminelor, dar şi dotarea acesteia cu tehnică în acord cu pretenţiile angajatorilor mari din Oradea. Cu condiţia contractării finanţării, termenul de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Înainte de a stabili dotările tehnice, reprezentanţii UO şi ai PMO s-au întâlnit cu mai multe companii mari din Oradea, între care Eberspracher, Plastor, Faist sau Comau. „Practic, ele au stabilit tipul de tehnologie şi nivelul de performanţă pe care le vor în acest Centru”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
„Construcţia este propusă a fi realizată din beton armat, având regim de înălţime subsol+parter+etaj, ce asigură flexibilitatea necesară în utilizare, cu un atrium central. Faţadele sunt predominant marcate prin zone ample vitrate, iar structura de beton este îmbrăcată în elemente metalice de faţadă”, e descris imobilul într-un studiu de arhitectură şi funcţionalitate.
Proiectul are şi un punct nevralgic – personalul care ar urma să pregătească studenţii care fac practică în Centru. Din moment ce tehnologia ar urma să fie de ultimă oră, Universitatea nu dispune, neapărat, de resursă umană înalt pregătită. Viceprimarul spune că s-a discutat inclusiv varianta ca în caietul de sarcini pentru achiziţia liniilor de operare să fie inclus şi costul pregătirii personalului. Proiectul a fost depus vineri, la POR, în condiţiile în care termenul expira sâmbătă.
Titular este Universitatea Oradea, dat fiind că unităţile de învăţământ sunt eligibile pentru acest tip de finanţare. „Universitatea este gestionara întregului poiect; noi, Primăria, ajutăm cu scrierea proiectului şi cu cofinanţarea, de peste 55%”, precizează vicele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!