Oprirea Preşedintelui la Oradea a fost motivată de prezenţa în judeţul Bihor a unei comunităţi slovace relativ numeroase – de 8.500 de oameni, din totalul de aproximativ 15.000 de slovaci câţi trăiesc în România, dar în primul rând fiindcă Andrej Kiska consideră că „ slovacii de aici sunt o punte între România şi Slovacia, şi întăresc legăturile dintre cele două ţări”.
Este a doua vizită de stat a unui preşedinte al Slovaciei în Bihor după ce Ivan Gasparovic a făcut o vizită în Bihor, în 2009, o vizită considerată istorică, fiind prima vizită a unui preşedinte slovac în ultimii 400 de ani de când în Bihor sunt comunităţi slovace.
Sediul Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, situat în Piaţa 1 Decembrie, a fost mai animat ca niciodată marţi după-amiază. Oaspete de seamă: Preşedintele Slovaciei Andrej Kiska. Primari, dascăli, preoţi, lideri ai comunităţii slovace au venit să-l întâmpine pe înaltul oaspete. Majoritatea gazdelor a simţit o emoţie reală pe măsură ce se apropia momentul sosirii.
„Nu vezi în fiecare zi un asemenea om”, a mărturisit o tânără doamnă gata să imortalizeze momentul. Preşedintele Slovaciei a fost flancat în vizita din Bihor de vicepremierul Vasile Dâncu, de ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti Jan Gabor, dar şi de prefectul Claudiu Pop, de preşedintele CJ Pasztor Sandor şi de viceprimarul Mircea Mălan. Deputatul Adrian Merka, preşedintele UDSCR a fost gazda preşedintelui Slovaciei la Oradea.
Preşedintele a ascultat mesajele principalilor exponenţi ai comunităţii slovace din Bihor: Fracisc Merka, liderul UDSCR Bihor, profesorul Mlinarcik Alexandru, directorul Colegiului Teoretic Budoi, preotul Rolnick Martin, din Făgetu. În timp ce preşedintele UDSCR Bihor a ţinut să mulţumească pentru vizită, dar şi pentru sprijinul oferită comunităţii slovace în derularea activităţilor culturale menită să-i ajute pe slovaci să-şi păstreze tradiţiile şi identitatea, profesorul Mlinarcsik a vorbit despre situaţia învăţământului în limba slovacă din Bihor.
Conform directorului LT Budoi, în Bihor învaţă 340 de elevi şi copii din comunitatea slovacă, iar 50 de elevi învaţă limba slovacă la cererea părinţilor. Actualmente, în Bihor funcţionează un liceu în limba slovacă- la Budoi, două şcoli cu clasele 0-VIII, la Şinteu şi Şerani, patru şcoli cu clasele O-IV la :Vărzari, Valea Cerului, Varăsău, Săcălăsău Nou. „Din păcate, în ultimii 10 ani s-au închis cinci şcoli în limba slovacă, altele şi-au redus activitatea şi pe acest fond a scăzut şi numărul dascălilor. Aceasta fiindcă mulţi dintre slovaci se mută din ţară, sau pleacă de la sat la oraş. Şi tot din păcate pot să spun că avem copii, la Şerani, care fac 8 km până la şcoală pe jos”, a spus directorul LT Budoi.
De-altfel, în cadrul întâlnirii de la Bucureşti, la forumul de afaceri româno-slovac, preşedintele Slovaciei a abordat acest subiect al plecării tinerilor din perspectiva faptului că: „tinerii pleacă din România și Slovacia, iar pentru a-i face să revină este nevoie ca țările să investească în educație, cercetare, inovare și start-up-uri”. Ba mai mult, Preşedintele Slovaciei a mărturisit că este unul dintre părinţii care ar dori să-şi vadă copiii acasă. Fiica sa de 26 de ani a plecat în Londra, apoi s-a mutat la Praga. Fiul Preşedintelui de 30 de ani a plecat afară. Preşedintele Slovaciei a mai spus că şi-a rugat copiii să se întoarcă acasă, însă aceştia i-au spus că au nevoie de companiile în care lucrează în Slovacia şi atunci vor reveni când vor investi şi aceste companii în ţara natală.
„Salut toată comunitatea slovacă din România, mă bucur să văd că aici slovacii au o zonă unde se pot dezvolta şi unde se simt bine. Mulţumesc preoţilor, cadrelor didactice, reprezentanţilor Uniunii şi tututor celor care sprijină activităţile comunităţii slovace, pentru ca slovacii să se poată exprima în continuare în limba maternă, cu tradiţiile şi cultura lor”, a spus preşedintele Andrej Kiska,
Cuvinte de mulţumire a avut Preşedintele Slovaciei pentru sprijinul acordat comunităţii slovae şi pentru Guvernul României, Parlament şi Preşedintele României.
Oaspetele consulului
Preşedintele Slovaciei a plecat de la Oradea la Salonta, acolo unde consulul onorific al Slovaciei Miroslav Jabloncsik- care l-a aşteptat pe Preşedinte la Aeroport, îşi are reşedinţa şi un restaurant. La Restaurantul Slavia, gazdele l-au aşteptat pe Preşedinte cu bunătăţii, aşa cum doar Miroslav Jabloncsik ştie să-şi primească oaspeţii. Întâlnirea dintre consul şi preşedinte a fost una menită de a dinamiza investiţiile slovace în această parte a ţării. Însuşi Andrej Kiska a fost înainte de a fi Preşedinte om de afaceri de succes, a trăit o vreme în SUA şi a câştigat de o manieră categorică alegerile pentru funcţia de preşedinte în Slovacia. Kiska a obţinut după numărarea a peste jumătate din voturi aproape 60% din sufragii devansându-l cu 20 de procente pe primul ministru în funcţie Roberto Fico. Kiska este un nou-venit în politică, nu a fost comunist, este însă filantrop donează salariul de preşedinte unor tineri. Programul vizitei Preşedintelui Slovaciei a cuprins o întâlnire la Bucureşti cu preşedintele Klaus Iohannis şi s-a finalizat cu o întâlnire cu membrii comunităţii slovace din Nădlac, judeţul Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!