Poliţiştii bihoreni au informat că vineri, în jurul orei 17:00, bărbatul de 74 de ani din Ştei a anunţat Poliţia din localitate că a fost înşelat de doi necunoscuţi. Pensionarul a relatat că, în jurul orei 16:50, s-a trezit acasă cu doi străini, o femeie şi un bărbat, care l-au rugat să îi dea 1.000 lei, bani pe care ar trebui, chipurile, să îi dea urgent unei rude bolnave, internată la spital. Necunoscuţii i-au lăsat drept garanţie o borsetă închisă cu lacăt, nu înainte de a flutura în faţa pensionarului nişte bancnote de valută, minţindu-l că în borsetă s-ar afla o sumă mare de bani. Mai mult, cei doi slovaci au pus banii arătaţi bătrânului în borsetă, pe care au închis-o, dar când acesta a plecat la bucătărie pentru a le aduce pahare cu apă, i-au scos înapoi.Străinii au luat cei 1.000 lei de la pensionar, după care s-au făcut nevăzuţi cu o maşină. Bătrânul s-a prins că a fost înşelat şi a cerut ajutorPoliţiei în jurul orei 17:00.
Într-o oră
Poliţiştii spun că în jurul orei 18:00 i-au depistat în trafic pe cei doi, în zona Băile Felix. Cei doi soţii K.R. (47 ani) şi K.S. (43 ani), din Slovacia şi, după ce au fost reţinuţi 24 de ore în Arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, au fost sâmbătă după-amiază prezentaţi Parchetului, la Oradea.
Prejudiciul cauzat pensionarului a fost recuperat integral şi redat părţii vătămate, iar maşina a fost reţinută la Poliţia Oradea.
Poliţiştii bănuiesc că indivizii ar mai fi comis infracţiuni asemănătoare pe teritoriul judeţului nostru, motiv pentru care roagă cetăţenii care au fost victimele unei înşelăciuni asemănătoare să îi sesizeze.
K.R. (47 ani) are 1,78 m. înălţime, părul grizonat, tuns scurt, are calviţie frontală, constituţie robustă şi e vorbitor de mai multe limbi străine, iar soţia lui, K.S. (43 ani) are 1,70 m. înălţime, părul şaten deschis, decolorat, de lungime medie, constituţie robustă, vorbeşte şi ea mai multe limbi străine.
Poliţiştii din Ştei şi colegii de la Biroul de Investigaţii Criminale de la Poliţia Oradea fac cercetări pentru a afla dacă cei doi au mai comis infracţiuni în Bihor.
Fact box
În locuinţă
– nu daţi informaţii despre programul de lucru, numărul de telefon sau numărul de persoane din locuinţa vecinilor
– lăsaţi impresia că în casă e cineva când ieşiţi seara în oraş: lăsaţi radioul, televizorul sau lumina aprinsă
– păstraţi obiectele de valoare (banii, bijuterii, documente) într-un loc sigur
– verificaţi dacă aţi închis bine uşa când plecaţi de acasă
– fiţi atenţi să nu vi se fure cheile
– verificaţi înainte să plecaţi de acasă geamurile şi balcoanele, pentru a nu putea fi escaladate de hoţi.
Dacă sună la uşă
– nu lăsaţi străini în casă şi dacă străinul de la uşă se prezintă ca persoană oficială cereţi-i o legitimaţie de serviciu (sau carte de identitate) şi notaţi datele de pe ea
– atenţie la persoanele care sună la uşă solicitând închirierea unei camere şi la cele care susţin că fac diverse servicii: reparaţii, încasare de taxe, deratizare
– refuzaţi să cumpăraţi de la negustorii străini care vă sună la uşă şi nu deschideţi uşa cerşetorilor.
– învăţaţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în absenţa dvs, să nu trădeze că sunt singuri acasă şi verificaţi-le prietenii
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!