Serviciul Judeţean Anticoruptie (SJA) Bihor al Direcţiei Generale Anticoruptie (DGA) şi-a făcut public bilanţul activităţii pe anul trecut. Cu această ocazie, conducerea SJS Bihor a amintit că DGA este o structură de poliţie judiciară a Ministerului Afacerilor Interne axată pe prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu şi care promovează în activitatea pe care o desfăşoară legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu cât şi pentru cel al M.A.I.
Motto-ul DGA este „Integritate pentru credibilitate” iar personalul structurii are ca misiune respectând cu stricteţe în desfăşurarea investigaţiilor şi cercetărilor, a principiilor obiectivităţii, confidenţialităţii şi imparţialităţii, dar şi drepturile şi libertăţile omului.
Mai puţină corupţie MAI
„Rezultatele pozitive obţinute în cursul anului 2012, confirmă linia de continuitate şi ascendenţă a demersurilor întreprinse, indicii sectoriali de referinţă confirmând, o dată în plus, faptul că infracţiunile de corupţie săvârşite de angajaţii M.A.I. reprezintă situaţii de excepţie. Având în vedere că spectrul de făptuitori este repartizat pe majoritatea sferelor şi eşaloanelor profesionale din minister, se poate releva caracterul global de abordare a problematicii prevenirii şi combaterii corupţiei, fără a se viza însă culpabilizarea de persoane sau categorii profesionale”, mai transmite comisar şef de poliţie Gabriel Chereji, şeful SJA Bihor.
TelVerde şi e-mail
Cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259/469043 respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.
Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea, nr.2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor – bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12 şi 15, iar la ofiţerul de Relaţii cu Publicul – bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12 şi 15.
Factbox
Bilanţul SJA Bihor, în 2012
82 de dosare penale înregistrate, soluţionate şi înaintate procurorilor
37 de funcţionari M.A.I. cercetaţi
60 de persoane cercetate, din afara M.A.I.
92 de ofiţeri DGA delegaţi să facă cercetări pentru parchetele competente
5 acţiuni de prindere în flagrant
16 cauze în care s-a dispus începerea urmăririi penale
37 de persoane învinuite pentru infracţiuni ce intră în sfera de cercetare a DGA
9 funcţionari M.A.I. învinuiţi pentru infracţiuni ce intră în sfera de cercetare a DGA
4 cazuri de desistare a unor lucrători M.A.I. cu privire la tentative de mituire a lor (2 de la poliţia de frontieră şi 2 de la serviciul permise de conducere şi înmatriculări)
10 dosare înaintate la procurori şi care au condus la întocmirea de rechizitorii faţă de 17 inculpaţi (ofiţer şi agent de poliţie, avocat, funcţionar R.A.R., comisar la Garda Financiară, comisar la Garda de Mediu, administratori ai unor societăţi comerciale etc).
77 de activităţi cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor M.A.I., la care au participat 2.156 lucrători M.A.I.
22 de activităţi de instruire cu 93,2% din poliţiştii de ordine publică din cadrul IPJ Bihor
3 activităţi de instruire cu 101 funcţionari publici din cadrul Penitenciarului Oradea
20 de activităţi de instruire cu 91% din poliţiştii de frontieră ai IJPF Bihor instruiţi în activităţi specifice
331 afişe, 3 bannere şi peste 200 de flyere distribuite
Citiți principiile noastre de moderare aici!