Din cauza neadoptării bugetului – pe fondul opoziției PNL – s-a ajuns ca Finanțele să nu mai trimită în contul Consiliului sumele încasate de pe urma taxelor și impozitelor. Consiliul Județean avea obligația de a-și vota bugetul în termen de 45 de zile de la votul bugetului de stat. Nu a făcut-o, deoarece egalitatea din plen, 17:17 între coaliția PSD, UDMR, ALDE și Opoziția PNL, generează un blocaj total. Prin urmare, Finanțele nu au mai alimentat conturile CJ, astfel încât doar 1 milion de lei mai are acum Consiliul Județean în conturi. O spune deschis președintele Pasztor.
Chiar dacă Ilie Bolojan a anunțat încă de luni că PNL nu va vota bugetul județului nici acum, din a patra încercare, președintele de la Județ, Pasztor, încearcă să rămână optimist.
Oral, da. Dar scris?
Vicepreședintele Bodea susține că, deși se încăpățânează să nu voteze bugetul județului, din partea consilierilor județeni PNL „nu au existat obiecții în scris, să ni se facă precizări ce anume doresc să fie schimbat”. „Cu alte cuvinte, patru luni a fost un termen suficient de lung în care să se exprime. Nu au făcut amendamente în scris”, afirmă vicele, precizând că sumele defalcate către primării nu au fost incluse în bugetul supus votului. Prin urmare, afirmă Bodea, liberalii nu aveau motive reale să nu-l voteze.
Ce riscă CJ Bihor
O spune tot vicele Bodea: „Riscăm să avem penalități la bugetul de stat. Riscăm să ni se taie electricitatea. Să avem penalități la facturile emise, pe care nu le-am putut plăti. Apoi, avem peste 3.000 de angajați în subordine. Nu s-a mai întâmplat ca salariații să nu își poată duce salariul acasă, din pricina răfuielilor politice”.
Același Bodea adoptă și un ton belicos la adresa liberalilor, invocând posibile noi procese: „Ne putem îndrepta împotriva lor în proces, dacă ni se vor imputa penalități de către furnizori. Dacă consideră și ceilalți angajați, poate să vină toți și să scandeze la adresa consilierilor județeni, care nu au fost trimiși aici pentru boicot politic”, este îndemnul vicelui către angajații CJ direct afectați de nevirarea salariilor. Din vara lui 2016, au curs procesele între conducerea CJ Bihor și consilierii județeni PNL. Până acum, scorul este 2:1 pentru șefii CJ Bihor, după ce liberalii au pierdut procesul prin care cereau reluarea votului pentru alegerea conducerii CJ, iar consilierul județean PSD nevalidat și-a câștigat mandatul. Însă doar în primă instanță, cu recurs intentat deja de liberali. În schimb, Tribunalul a refuzat cererea conducerii CJ, ce-i dăduse în judecată pe liberali, acuzați că se opun proiectelor Executivului CJ fără motive întemeiate. Ci doar politice. Însă, se pare că pentru prima instanță motivele politice sunt îndeajuns de bine întemeiate.
Scenariile lui Mang
Vicepreședintele Ioan Mang crede că PNL vrea să deturneze acțiunea de protest a angajaților DGASPC, programată azi, în fața sediului, în timpul ședinței ordinare. „Culmea ipocriziei, tot ei convoacă miercuri miting în fața Consiliului Județean”, acuză Mang, care crede că Bolojan va trimite oameni să scandeze împotriva șefilor de la Județ! Chestionată pe această temă, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Oradea și a PNL Bihor, Anca Grama, nu confirmă spusele lui Mang. „Din partea PNL nu există nicio mobilizare de forțe. Nu am cunoștință de niciun protest”, transmite Anca Grama, precizând în același timp că orice membru PNL este liber să își exprime ideile. Și, la o adică, să protesteze. Reamintim că sindicatul din DGASPC Bihor a convocat un miting de protest în fața sediului CJ, miercuri, începând cu ora 10:30.
„Bolojan șantajează”
Cu aceeași ocazie, Mang s-a lansat într-o tiradă la adresa adversarului său politic: „A condiționa votarea bugetului de funcționare – salariile angajaților, ale personalului neclerical, banii pentru reparațiile de drumuri – de un alt buget, neclarificat încă, unde primarii nu au trimis încă solicitări, se numește șantaj. Azi, PNL Bihor, condus de Ilie Bolojan, șantajează. Azi, Ilie Bolojan a izolat complet PNL Bihor. Poate sta la masă doar cu partidul lui Laszlo Tokes. Un om care dorește să fie manager la spital va trebui să renunțe la acea funcție – pentru că e incompatibil și trebuie să plece de acolo.
Dar lui Ilie Bolojan nu-i pasă de oameni. Ceea ce fac ei azi nu se cheamă politică, ci ipocrizie. Nu este corect și cinstit. Își doresc să acapareze Consiliul Județean cu doar 17 oameni. Nu pot. Nu au cum”.
Speranțe pentru luna mai
Pasztor Sandor încearcă să rămână optimist. Crede că în luna mai coaliția UDMR, PSD, ALDE își va recăpăta majoritatea de 18 consilieri: „Cel târziu în luna mai vom avea din nou o majoritate și o minoritate în CJB. Sunt ferm convins. În mai va trece bugetul, iar în iunie se va urla că nu se cheltuie bugetul, țineți minte!”, le-a zis Pasztor jurnaliștilor, sperând la modificarea legii, dacă vestea bună nu apare mai repede, dinspre Justiție.
Consilierii județeni PSD, UDMR și ALDE sunt așteptați să voteze in corpore bugetul. Chiar și Stela Babău, cea care data trecută nu a votat deloc, din cauza funcției sale de conducere la Ecoland – o structură de producere a curentului pe biomasă, ce primește finanțare de la Consiliul Județean.
Spre deosebire de anul trecut, când CJ Bihor a împărțit 30 milioane de lei către primării, acum vor fi împărțiți doar 15 milioane de lei, deoarece legea s-a schimbat, iar Finanțele împart mult mai mulți bani, după formulă. „Împărțirea se face politic, prin vot. Sunt primării care, prin legea bugetului, nu au bani de salarii până în vară. Sunt alte primării care au primit mai mult decât oricând. Este cazul de la Aștileu. Între 2008 și 2012, la fel în 2016, PSD nu a primit niciun leu din bugetul Consiliului Județean. În schimb, anul trecut noi am dat”, reclamă Mang, cerându-le liberalilor să accepte, finalmente, că nu mai conduc Consiliul Județean.
[related-post post_id=”2028548″]
[related-post post_id=”2027953″]
[related-post post_id=”2027715″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!