Joi, de la ora 13:00, la R & R Bookstores & Coffee houses din Cetatea Oradea, poliţiştii şi colegii lor de la Fundaţia Lampas au organizat evenimentul cu titlul „Violenţa în familie, adevărata realitate!”.
În loc mai destins
În cadrul mai puțin formal oferit de librăria – cafenea în care a fost organizat evenimentul, a avut loc vernisajul unei expoziţii de desene realizate de 30 de elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonați de profesorii Nada Panait, Maria David, Iulian Iancu și Cornelia Tuduc.
Prin creațiile lor, copiii au reușit să transpună în mod artistic viziunea proprie cu privire la fața întunecată a violenței domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu polițiștii de prevenire bihoreni. Copiii, deosebit de talentați, au surprins și au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoțional, conținând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolența, încurajează luarea de atitudine împotriva violenței în familie, încercând astfel să conștientizeze opinia publică cu privire la acest fenomen.
Organizatorii evenimentului și-au propus creșterea gradului de informare a membrilor comunității referitor la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și legat de drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
În acest scop, a fost vizionat filmul documentar „Aripi frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, punând în evidență ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.
100 de copii
La activitate au participat peste 100 de elevi, profesori, consilieri școlari, psihologi, reprezentanți ai unor O.N.G.-uri, reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Bihor, iar lectori ai evenimentului au fost reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Bihor, ai Serviciului de Medicină Legală Bihor, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, de la Baroul de Avocați Bihor, ai Fundației Lampas și ai Fundației Smiles, alături de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Tot joi, 5 octombrie, polițiștii de prevenire și poliţiştii aparținând Biroului de Proximitate de la Poliția Oradea s-au întâlnit cu reprezentantele sexului frumos de la două firme orădene care au un număr mare de angajate femei. Împreună au discutat aspecte legate de dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, dar şi despre modalităţile de prevenire a acestui gen de infracţiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!