Grădinari (sau Negru), sat legumicultor de peste generaţii, îşi vede existenţa ameninţată, prin amplasarea unei staţii de prelucrare a bitumului pentru asfalt, pe un teren aflat în proximitatea satului la o distanţă de 500 de metri de perimetrul localităţii.
Pe terenul de circa 1,5 hectare, unde a funcţionat un gater pentru prelucrarea lemnului, aflat în proprietate privată, se doreşte amplasarea unei staţii de prelucrare a bitumului, de către grupul de firme spaniole AZVI, câştigătoare a licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a drumului naţional DN 76 pe tronsonul Ştei – Beiuş (km 102+660 – km 133+660) şi se înscrie în programul CNADNR.
Culturi în pericol
Deşi problema reabilitării drumului naţional este o problemă stringentă a judeţului Bihor şi nu numai, prin existenţa unui trafic de tranzit deosebit de intens, amplasarea staţiei de bitum ridică serioase probleme pentru locuitorii zonei. Staţia de bitum a mai fost amplasată şi pe raza municipiului Beiuş, unde din cauza multiplelor nereguli, activitatea a fost sistată definitiv.
În mai multe ocazii, prin solicitări adresate Primăriei şi Consiliului Local al comunei Drăgăneşti, precum şi Consiliului Judeţean Bihor şi a autorităţilor de mediu competente, localnicii au cerut stoparea lucrărilor de amplasare, deoarece, producţia de bitum, tranzitul de utilaje grele pe teritoriul satului, noxele şi praful ar afecta iremediabil însăşi existenţa culturilor de legume care constituie venitul major al locuitorilor. Pe de altă parte, amplasamentul situat pe malul drept al Crişului Negru poate afecta atât calitatea, cât şi cantitatea de apă folosită intensiv pentru irigarea culturilor, şi nu numai în satul Grădinari, ci şi în Tărcaia, situată exact pe malul opus.
În afară de potenţialul nociv ecologic, se ridică şi o altă problemă gravă: accesul la terenul închiriat pentru staţia de bitum se face prin traversarea unui număr de 12 proprietăţi private, ale localnicilor din sat, care se opun cu îndârjire la această încălcare a dreptului de proprietate. În consecinţă, cei în cauză au hotărât să se constituie parte civilă pentru a acţiona în judecată pe toţi cei acuzaţi că le încalcă drepturile. Contestatarii acuză totodată firma constructoare, de inexistenţa autorizaţiilor necesare pentru înfiinţarea amplasamentului, şi care ar fi fost absolut necesare, în virtutea faptului că s-au executat deja lucrări de excavare inclusiv pe terenurile a căror proprietari sunt.
Reuniţi în mai multe rânduri, sătenii din Grădinari sunt hotărâţi să-şi apere existenţa şi proprietăţile cu orice mijloace, chiar dacă va fi nevoie de proteste. Deoarece şi cei din Tărcaia se simt ameninţaţi, tărcăienii au hotărât susţinerea şi sprijinirea demersurilor din satul vecin.
Pentru dezamorsarea situaţiei, la întâlnirea cu localnicii a fost prezent prefectul Claudiu Popa. Acesta spune că a apelat la o situaţie de compromis pentru ca ambele părţi să fie mulţumite. „Firma va solicita bordului relocarea şi va avea tot sprijinul nostru pentru a-şi continua activitatea. Chiar dacă, societatea era în regulă din punct de vedere legal, au înţeles să facă acest pas astfel încât oamenii să nu-şi simtă în pericol producţiile agricole”,
Kovács Zoltán
Citiți principiile noastre de moderare aici!