Situație alarmantă la Centrele de Permanență din Oradea și din Bihor. Medicii și asistentele din cele 32 de centre de permanență din județul Bihor avertizează că vor părăsi activitatea din centrele respective pentru că nu și-au primit salariile începând din luna octombrie 2023.
[eadvert]
Programul medicilor și asistentelor în Centrele de Permanență este zilnic, de la ora 15:00 până la ora 08:00 dimineața în cursul săptămânii, respectiv de 24 de ore din 24 în weekend.
„Avem și consultații, avem și tratamente. Într-o zi obișnuită, avem 20 de pacienți. Acestora li se adaugă tratamentele. Avem pacienți bolnavi cronici. Bronșitele, pneumoniile, vitaminizările vin tot la noi. Noi facem tratamentele în baza prescripțiilor medicilor de la urgență sau specialiști. Nu ne-am primit salariile din octombrie 2023. Vom discuta la nivel de profesie și vom lua o decizie, să vedem ce facem”, a spus dr. Dobre din Oradea.
Daniela L., medic într-un centru de permanență din județ, a evidențiat disperarea și incertitudinea personalului medical.
„Cei care lucrăm în aceste centre nu am primit salariile din septembrie 2023, iar pentru mulți dintre noi, acest venit reprezintă tot ce avem pe lună”, a declarat femeia.
Banii ar fi trebuit să fie virați prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, dar medicii coordonatori ai acestor centre de permanență din Oradea susțin că nimeni nu știe nimic de aceste sume.
Medicii susțin că merg la lucru din respect pentru pacienți și pentru meseria și angajamentele lor, însă amenință că dacă situația nu se schimbă, se vor retrage din centrele de permanență.
Astfel, situația afectează nu doar personalul medical, ci poate să-i afecteze și pe pacienți, mai ales acum, când centrele de permanență sunt suprasolicitate.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Bihor, în județul Bihor există 32 de Centre de Permanență, dintre care 7 sunt în Oradea, iar restul se regăsesc în diverse localități. Medicii și asistentele deservesc populația zilnic, chiar dacă unii dintre aceștia se confruntă cu dificultăți financiare majore, depinzând exclusiv de veniturile provenite din aceste salarii.
Nemulțumiri
O doctoriță din Oradea, mamă a trei copii, și-a exprimat frustrarea: „Ce le pun pe masă copiilor? Să le spun că nu am luat salariul din octombrie 2023, dar merg la muncă în mod constant? Muncim pe promisiuni”.
Unii dintre medici fac naveta din Oradea în satele unde există centre de permanență. Personalul medical subliniază că își asigură singur costurile de transport.
„Eu parcurg 140 de km zilnic. Banii de combustibil îi asigur din buzunarul meu, în condițiile în care nu mi-am mai văzut banii din septembrie anul trecut. Efectiv își bat joc de noi”, a spus un medic care navetează de la Oradea la centrul său din județ.
Medicii și asistentele din Centrele de Permanență din Bihor se simt neglijați și își exprimă dezamăgirea față de neimplicarea autorităților.
„Avem mari probleme, avem rate de achitat, copii de crescut. Nu mai putem continua așa”, a afirmat un medic de la Centrul de Permanență de pe str. Vlădeasa.
„Eu, din fericire, nu depind doar de acest venit. Însă am colegi care au câte doi, trei sau patru copii și trăiesc la limită. Noi ne facem meseria din respect pentru pacienți. Nu e firesc însă”, a spus un medic de la Centrul de Permanență din cartierul Nufărul.
Plină de revoltă, o altă doctoriță a afirmat: „Aș vrea să trăiască ei făcând voluntariat! Nu ne-am gândit că nu ne vor da banii măcar de sărbători. Dar ce spun de sărbători, că am trecut de jumătatea lunii ianuarie și văd că nu au de gând să miște nimic”, spune asistenta Rodica P.
În această situație tensionată, apelul disperat al personalului medical se adresează autorităților, Colegiului Medicilor și CAS Bihor pentru o soluționare urgentă a acestei crize financiare, care afectează direct sistemul de sănătate local.
Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, încearcă să-i liniștească pe medici, declarând că în această lună vor fi decontate cu prioritate obligațiile restante aferente lunilor octombrie, noiembrie și decembrie 2023, pentru serviciile medicale prestate de către medicii de familie în cadrul Centrelor de Permanență.
Trimite articolul
XDegeaba. De ce nu ii luati lai intrebări pe gorniștii puterii din Bihor? Pe Mang, dar mai ales pe Bolojan, pe plagiatorul si afaceristul Bodogm pe odiosul Hatos, pe super-deputatul si super-senatorul Caus, pe incruntatul Cupsa, pe glumeata Mos? Indivizii astia trebuie sa dea seama. Nu fac nimic, dorm in papucii Starului.
-
Este inadmisibil ca cineva sa lucreze intr-un domeniu sensibil pe gratis, cand altii isi “trag” tot felul de indemnizatii, “primii” si alte alea pe bani multi. Nu stiu cine este indreptatit sa aiba grija de aceasta breasla insa, sigur toti senatorii, deputatii sau autoritati locale ar trebui sa se ingrijeasca de acest fapt.
-
Dar pe Papa de la Roma nu vrei sa-l luam la intrebari? Ce au de-a face astia insirati de tine (inafara poate de Bodog), cu problema asta, care tine de Ministerul Sanatatii? Da-mi un exemplu de politician din Oradea care “e bun”, dupa parerea ta. Ma intreb ce calitati ai tu si ce realizari, de te pozitionezi atat de superior fata de cei insirati de tine in delirul de mai sus si le aplici cu atata marinimie cate-o eticheta nu tocmai magulitoare!?
Asta imi aduce aminte de un banc:
Se intalnesc doi antreprenori. Unul intreaba: La tine mai vin oamenii la munca? Daaa! Zice celalalt
Si la mine. Dar salarii le mai dai?
Ah, nu. Din octombrie nu le-am mai dat nimic.
Nici eu. Dar zile libere le dai?
Nici vorba. Vin si sambata si duminica.
La care primul zice: Auzi, stii ce zic eu? Ce ar fi, cand vin la servici, sa le punem o taxa de intrare?…
Un motiv au sa vina pe gratis și nu de mila pacientilor
…,,Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, încearcă să-i liniștească pe medici, declarând că în această lună vor fi decontate cu prioritate obligațiile restante aferente lunilor octombrie,,!!! De ce doar acum….el si-a primit salariul la timp n-i asa ??? Ce mai cauta in minister daca este incompetent in a organiza sistemul de sanatate ???
Eh lasa, sunt bani pt pensii speciale, nu? Judecatori, politisti, procurori, militari etc. Asta e important!
Daca nu sunt bani….nu sunt. Nici sistemul CAS nu prea functioneaza, are perioade indelungate de ne-functionare. Unii beau mult sifon.
Nu mai merge afacerea cu vaxxu’
Unde ati vazut voi sa plece de bunavoie cainele de la macelarie !
Acolo se doarme noaptea mai ceva ca la hotel.