Situația infecțiilor respiratorii:
- infecții acute ale căilor respiratorii superioare: au fost raportate 6679 de cazuri, față de 6755 de cazuri în săptămâna precedentă;
- pneumonii și bronhopneumonii: au fost raportate 1638 de cazuri, față de 1696 de cazuri în săptămâna precedentă.
În ceea ce privește infectarea cu virusul SARS-CoV-2, în a patra săptămână a lunii ianuarie a fost confirmat un singur caz.
Patru decese provocate de gripă
„Începând luna octombrie 2024 și până la data de 26 ianuarie 2025 au fost confirmate PCR 40 de cazuri de gripă la populația județului Bihor. Din cazurile confirmate patru persoane au decedat. Acestea aveau comorbidități în antecedente”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Țîrț.
În luna decembrie, un bărbat în vârstă de 72 de ani din Oradea și-a pierdut viața. În ianuarie, trei persoane au decedat din cauza complicațiilor cauzate de gripă: o femeie de 62 de ani din Oradea, un bărbat de 79 de ani din Oșorhei și o altă femeie de 70 de ani din Oradea.
DSP Bihor recomandă respectarea următoarelor măsuri minime de protecție sanitară pentru prevenirea infecțiilor respiratorii acute specifice sezonului de iarnă:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități.
- Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie.
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
„Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului. Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală”, recomandă dr. Daniela Rahotă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!