Numeroşi bihoreni au reuşit în ultimii ani să obţină fonduri europene acordate în cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru demararea unor afaceri la sate. Conform reprezentanţilor OJFIR bihorenii au solicitat bani prin intermediul măsurilor 6.2 şi 6.4 pentru construirea pensiunilor agroturistice, există şi numeroase cereri pentru demararea unor afaceri în domeniul auto, precum ateliere de reparaţii, vopsitorii, spălătorii dar şi croitorii, prelucrarea lemnului, cabinete medicale, centre de înfrumuseţare şi vulcanizări sau spălătorii.
Exemplul a doi tineri bihoreani care au demarat o afacere în domeniul IT cu bani primiţi prin PNDR este de urmat. „Puterea exemplului este cel mai bun factor de promovare al PNDR-ului. Noi, împreună cu beneficiarii acestui program putem să spunem că am reuşit să dezvoltăm, să creştem zona rurală”, a precizat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Firma Blackboard Media, specializată în site-uri, platforme web şi imagine pe zona digitală, a atras 50.000 euro pentru dotarea unui punct de lucru în Sîntandrei.
„Iniţial am dorit o finanţare guvernamentală dar odată ajunşi în biroul consultantului acesta ne-a spus despre AFIR. Ne-am dat seama ce oportunitate mare este pentru noi. În prezent 90% din proiect este implementat. Cu primii 33.700 euro primiţi, am făcut achiziţia de echipamente, vârfuri de gamă, deoarece în acest domeniu este foarte important să fii foarte bine pus la punct cu tehnologia”, a spus Răzvan Comănici, administratorul firmei.
În curând firma celor doi antreprenori bihoreni va primi cea de a doua tranşă de finanţare. „Pe lângă noi doi am reuşit să mai face o angajare, am reuşit să creştem în mai puţin de un an de la înfiinţare mult mai mult decât speram la început”, a concluzionat administratorul firmei care are deja venituri de 17.000 euro.
Finanţările continuă
Fermierii şi antreprenorii vor putea accesa şi anul acesta fonduri europene dedicate înfiinţării activităţilor neagricole în zonele rurale, prin intermediul Submăsurii 6.2 din PNDR.
Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submăsuri este sprijinirea facilitării diversificării prin înfiinţarea şi dezvoltarea de microintreprinderi şi intreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă şi reducerii săraciei în spaţiul rural.
Beneficiarii sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spaţiul rural, care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non-agricole pentru prima dată. Pot primi bani micro-intreprinderi şi intreprinderile mici din spaţiul rural, care îşi propun activităţi non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat pâna la data aplicării sprijinului, micro-intreprinderi şi intreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii Cererii de finanţare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfăşurat activităţi pâna în momentul depunerii proiectului(start-ups). Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile.
Micro-intreprinderile şi intreprinderile mici, atât cele existente cât şi cele nou înfiintate (start-up) trebuie să fie înregistrate la ONRC şi să-şi desfăşoare activitatea în spatiul rural (atât sediul social, cât si punctul/punctele de lucru trebuie să fie amplasate în mediul rural). Numai punctele de lucru aferente activităţilor agricole pot fi amplasate şi în mediul urban.
Este eligibil pentru finanţare solicitantul care propune realizarea de activităţi aferente a unui cod CAEN până la maximum cinci coduri CAEN înregistrate la Registrul Comerţului, autorizate/ neautorizate în conditiile Legii nr. 359/2004.
În cazul în care prin proiect sunt propuse activităţi aferente mai multor coduri CAEN (maximum 5 coduri CAEN), cu valori diferite ale sprijinului public nerambursabil (50.000 euro, respectiv 70.000 euro), proiectul va primi spijinul cel mai mic. Totodată, în cazul în care prin proiect sunt propuse activităţi aferente mai multor coduri CAEN (maximum 5 coduri CAEN), cu valori diferite ale punctajelor de selectie, se va acorda punctajul cel mai mic.
Eligibili
Pentru a fi eligibili solicitanţii care la data depunerii Cererii de finanţare aveau autorizat/ autorizate codul/ codurile CAEN propus/ propuse prin proiect, au obligaţia de a depune o Declaraţie întocmită şi asumată prin semnatură de către un expert contabil, din care să reiasa faptul ca intreprinderea nu a desfăşurat niciodată activitatea/activităţile pentru care solicită finanţare.
Nu sunt eligibili solicitanţii ai căror asociaţi/acţionari deţin părţi sociale în cadrul altor intreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în baza aceluiaşi cod CAEN autorizat la ONRC, ca cel propus prin Planul de afaceri sau a unor coduri CAEN complementare acestuia autorizate.
Nu sunt eligibili solicitanţii în cadrul cărora se regăsesc asociaţi/ acţionari persoane fizice rude de gradul I sau care sunt soţ/soţie cu asociaţi/acţionari în cadrul altei intreprinderi care solicită în cadrul aceleiaşi sesiuni sau au beneficiat de sprijin financiar forfetar prin submăsura 6.2 şi prin Măsura 19 „Dezvoltarea locala LEADER”- submăsura 19.2 „Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală” pentru aceleaşi tipuri de activităţi sau activităţi complementare.
Sprijinul financiar forfetar pentru înfiinţarea de activităţi neagricole poate fi accesat o singura dată prin sM 6.2 sau prin Masura 19 „Dezvoltarea locală LEADER” – Submăsura 19.2 „Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală” cu condiţia ca asociaţii/acţionarii solicitantului să nu deţină această calitate în cadrul altor intreprinderi care au beneficiat de sprijin nerambursabil forfetar prin aceste submăsuri.
În situaţia solicitanţilor cu asociaţi/ acţionari comuni doar un singur solicitant poate fi eligibil, o singură dată, pentru sprijin financiar nerambursabil forfetar în cadrul sub-măsurilor 6.2 si 19.2 „Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala” -pentru sprijin nerambursabil forfetar, asimilat submăsurii 6.2.
Un singur membru al unei gospodării agricole poate solicita sprijin nerambursabil forfetar pe sM 6.2 pe intreaga perioadă de programare 2014-2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!