Se spune că un înalt demnitar s-a dus să vadă o şcoală Montessori după ce a auzit că în acest sistem copii umblă liberi în clase în timpul orelor de curs. A întrebat: „asta e şcoala unde faceţi numai ce va place?». Un copil i-a răspuns: „aceasta e şcoala unde ne place ceea ce facem!”. Un răspuns pe care fiecare părinte ar fi încântat să-l afle de la copilul său.
Jeff Bezos – fondator al companiei Amazon, Larry Page si Sergey Brin – co-fondatori Google.com, Gabriel Garcia Marquez – câtigător al premiului Nobel pentru literatura,J immy Wales – co-fondator Wikipedia, familia presedintelui american Barack Oobama şi nu în ultimul rând Thomas Edison – inventator şi om de ştiinţă american. Cu toţii au învăţat în sistemul creat de prima femeie medic din Italia, Maria Montessori. Propun un sistem de educaţie care să răspundă nevoilor fiecărui copil în parte, atât din punct de vedere al dezvoltării cognitive şi neurologice, cât şi din punct de vedere emoţional şi psihologic. Conform studiilor ţoţi adolescenţii şi adulţii care au beneficiat de o educaţie Montessori autentică în primii ani de viaţă sunt mai motivaţi, au mai multă iniţiativă şi au competenţe sociale şi comunicaţionale mai bune decât cei care au frecventat instituţii bazate pe sistemul tradiţional. Sistemul alternativ Montessori, implementat cu succes în peste 30000 de creşe, grădiniţe şi şcoli din întreaga lume are o abordare a educaţiei care garantează o dezvoltare a puterii de autocontrol şi atenţie, a independeţei şi stimei de sine. În România, aproximativ 2000 de copii sunt educaţi în acest sistem. Din această toamnă, sistemul Montessori este implementat şi în Oradea. Sâmbătă la grădinita iKids Montessori a avut loc Conferinţa despre Pedagogia Montessori autentică pentru preşcolari. Invitat a fost Daria Fînaru, reprezentanta Asociaţiei pentru Dezvoltarea Educaţiei Montessori în Romania, iar conferinţa a prilejuit şi inaugurarea centrului de educaţie pentru preşcolari iKids Montessori de pe strada Horea nr.6 un. Centrul de educaţie Montessori este destinat preşcolarilor cu vârste între 2 – 6 ani. „Aici formăm oameni raţionali, cu suflete vesele şi caractere deschise.Copii veseli, sociabili, deschiși să învețe, și, desigur, sănătoși.Copii responsabili, ce funcționează independent în familie și în societate. Copii bine pregătiți pentru intrarea în școală”, şi-a declarat încă de la început intenţia administratorul Dan Crivoi.
Daria Frâncu a prezentat părinţilor care au copii de vârstă preşcolară concepte de la care porneşte acest sistem de educaţie. Unul dintre acestea este acela că cei mici au înăscută dorința de a descoperi lumea. Nu e nevoie să îl învăţăm cu forța. Este mai util să-i dăm repere și să-l ghidăm pe traseu.Participarea activă a copilului în procesul cognitiv este esențială – spre deosebire de sistemul tradițional în care copilul ascultă pasiv predarea educatoarei. Copilul este „raison d’être” al activităților noastre.În locul competiţiei apare, în mod natural, cooperarea,
Respectul față de copil și încrederea în capacitățile copilului sunt fundamentale în procesul de învăţare.Învățarea este un proces individual, copiii în sistemul Montessori învaţă unul de la altul. „Predarea forţată inhibă dorinţa naturală a copilului de a descoperi singur. Abordarea «hands-on» este esențială pentru copiii de vârstă preșcolară. Activitatea copiilor cu materialele Montessori determină o concentrare deosebită a atentiei – polarizarea acesteia, iar odată încheiata activitatea copilul are pe chip expresia fericirii, a automulţumirii că a reusit să descopere un nou adevăr. Materialele pe care le utilizăm au fost concepute în urma atentei observări a comportamentului copiilor”, a spus Zsuzsanna-Katalin Meszaros. Majoritatea adulţilor au fost impresionaţi să vadă cum un copil până în şase ani poate învăţa singur binomul lui Newton cu un cub. Aceasta fiind multe materiale sunt auto-corectoare, adică permit copilului să observe dacă a lucrat corect sau nu și să se corecteze singur. Nutriţionistul Amelia Şelariu a vorbit apoi despre meniul de la gradinita iKids, care este special creat pentru copii, cu ingrediente atent selecționate pentru a crea mâncăruri complete din punct de vedere nutritiv și echilibrate ca gust. „Suntem atenți la conținutul de alergeni, conținutul de grăsimi nesaturate și indicele glicemic. Alegem alimente cu texturi agreate de copii. Copiii pot participa la pregătirea mesei”, a ţinut să precizeze Amelia Şelariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!