[eadvert]
Muncitorii lucrau, sâmbătă, la fixarea componentelor sistemului de degivrare, de-a lungul pasarelei. 2.550 m de cablu de încălzire se fixează în șapa podului și se atașează la sistemul de control și comandă.
„Dacă sunt condiții pentru apariția poleiului, senzorii de temperatură și umiditate pornesc automat sistemul, nu e nevoie de intervenția unei persoane. Sistemul curăță automat podul în caz de polei sau de ninsori abundente și se previne alunecarea și accidentarea pietonilor, dar și acumularea de zăpadă, deci încărcarea structurii podului”, spune reprezentantul firmei care se ocupă de această parte din lucrare, de la MB Systems, firmă din Sînmartin. Contractorul general e Freyrom, firma care face și pasajele din Centrul Civic.
Puterea sistemului e de 300 watt pe mp, pe toată suprafața podului e 76Kw putere instalată. Alimentarea cu energie electrică se face din rețeaua orașului.
Cablurile montate se îngroapă în sistemul adeziv pe care se vor fixa plăcile de piatră, deci vin imediat sub pavaj.
„În caz de defecțiune, găsim locul exact cu ajutoru aparatului de detecție a cablului întrerupt, se decapează doar 20cm pătrați cât e necesar pentru reparație”, mai spune reprezentantul firmei.
Podul a intrat în șantier în primăvară, ar trebui să fie redeschis pe începutul școlii, conform directorului tehnic Sebastian Marchiș, chiar dacă termenul contractual înscris pe panoul informativ al lucrării e 20 octombrie 2023.
Trimite articolul
XHopaaaaa. S-au prins unii ca sarea a stricat tot. Ideea e buna, speram sa nu se strice dupa primul an.
-
Se va strica dupa 2-3 luni.
Ca si porfirul din centru.
Maxim 2 ani va functiona, apoi va fi defect
Deci sa intelegem faptul ca podul va consuma aproape toata iarna 76 kW/ora?…
Banuim ca senzorul de temperatura scazuta va fi setat pe la 0 sau grad C, cand incepe sa inghete apa. Deci avem sanse ca din cele 5-6 luni de frig sa prindem macat 3 luni de “incalzire in pardoseala”, adica … 164.160 kW pe iarna.
Zice articolul ca ii plateste Primaria, dar din cate stiu, asta va fi din buzunarul fiecaruia dintre noi.
La cat a costat podul, mai bine il facesu si cu circulatie rutiera, ca pe Podul Centenarului.
Va dati seama ce s-ar fi fluidizat traficul daca de la “Nuiele” puteau si masinile sa o ia la dreapta spre Parcul Traian?…
-
dar ca noua Catedrele Ortodoxa din Centrul Civic are si treptiele exterioare incalzite, nu te deranjaza ?
-
Intre doua poduri rutiere mai trebuia unul care nu rezolva nimic.Doamne mare mai e gradina ta !
Ce mare lucru, in tarile civilizate gen Germania, Suedia etc se monteaza de zeci de ani sisteme de genul, ba mai mult au inclusiv pe trotoare.
Bine ca ne-am trezit si noi..
-
doar ca la noi va functiona o luna apoi va ramane defect
Bravo, hai, hai mai departe, mai aveti saptamana asta pana incepe scoala.