Reprezentanții Primăriei Oradea informează că Municipalitatea a semnat șapte din cele 10 contracte aferente achiziției în comun de echipamente medicale în cadrul unui amplu proiect pe fonduri europene: „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenţii medicale în situaţii de urgenţă” – IPHEALTH – FA Phase, Cod emS: ROHU 449 – program de finanțare Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020.
[eadvert]
Valoarea totală a proiectului este de 9,7 milioane euro, din care Primăriei Oradea îi revin 4,7 milioane euro, restul sumei revenind partenerilor de proiect. Proiectul este implementat de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.
Primarul zice că e o premieră în România
„Printre echipamentele medicale achiziționate se numără un sistem unic în România – Sistemul Angio CT, care va funcționa în premieră la Spitalul Județean Oradea. Acest aparat este dedicat radiologiei intervenționale, dând posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului și prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase. Astfel, pacientul tratat cu acest aparat va putea ieși din spital pe picioarele lui, în doar câteva ore de la diagnosticare.”, a declarat primarul Florin Birta.
Este vorba despre un sistem hibrid, folosit în radiologia intervențională vasculară și nonvasculară, compus dintr-un computer tomograf și un braț fluoroscopic cu care se pot achiziționa imagini secționale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua în aceeași încăpere, fără ca medicii să fie nevoiți să mute pacientul. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenții minim invazive și cu timp de recuperare scurt.
Patologiile care se pot aborda cu un astfel de sistem sunt, în Neuroradiologie: atacul ischemic acut, anevrismele cerebrale și malformațiile arterio-venoase, în Oncologie – chemoembolizari/ablațiie tumori hepatice, renale etc. Pot fi abordate și patologia vasculară periferică: repermeabilizarea vasculară, dar și patologia nonvasculară: drenaje de colecții, puncţii biopsie.
Șapte dintre cele 10 contracte aferente achiziției în comun de echipamente medicale din cadrul Proiectului ROHU 449 au fost deja semnate, informează Primăria Oradea, care transmite că e partener în cadrul acestui proiectul ROHU 449, alături de încă cinci unități administrativ-teritoriale din județul Bihor: Consiliul Judeţean Bihor, Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleșd și Municipiul Beiuș, precum și Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie, Serviciul Județean Salvaspeo Bihor, reprezentat juridic prin Asociația Salvatorilor Montani Bihor – partener asociat şi Spitalul Gróf Tisza István – partener asociat.
Prin echipamentele medicale achiziționate, sistemul sanitar orădean, dar și celelalte unități sanitare aflate în administrarea partenerilor de proiect vor fi interconectate în timp real prin sistemul de telemedicină, dorindu-se o creștere a resurselor disponibile prin mijloace tehnologice moderne, indiferent de locația în care un cetățean solicită asistență medicală pe plan local, spun edilii.
Ei transmit că Municipiul Oradea a fost desemnat să deruleze achiziția publică în comun, în numele unităților administrativ-teritoriale partenere în proiect, pentru un număr de zece loturi reprezentând echipamente/sisteme medicale de tehnologie avansată, precum: ecografe Doppler, aparate radiologice, CT, SPECT CT, Angio CT, videolaringoscoape, defibrilatoare, paturi ATI și sistem intraspitalicesc de telemedicină și sistem PACS de comunicare și arhivare imagini.
Stadiul achiziției în comun pentru cele 10 loturi
Pentru fiecare lot de echipamente medicale se încheie un contract de achiziție. În total vor fi 10 contracte. Dintre acestea, 7 au fost deja semnate, 2 sunt în curs de semnare (cele care au ca obiect Lotul 7 – 10 paturi ATI și Lotul 10 – 2 defibrilatoare), iar achiziția care vizează Lotul 2 (aparat radiologie digital) este în curs de evaluare a ofertelor tehnice.
-Lot 1: Opt ecografe Doppler pentru Spitalul Beiuș (Primăria Beiuş), Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea (Primăria Marghita), Spitalul Aleșd (Primăria Aleșd), Spitalul Municipal Salonta (Primăria Salonta)
-Lot 2: Șase aparate digitale de radiografie pentru Spitalul Beiuș (Primăria Beiuș), Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea (Primăria Marghita), Spitalul Aleșd (Primăria. Aleșd), Spitalul Municipal Salonta (Primăria Salonta), Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea.
-Lot 3: Un sistem intra-spitalicesc de telemedicină, pentru Spitalul Județean de Urgentă Oradea, dar anumite componente / subansamble vor fi instalate la fiecare spital din judeţ – Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Beiuș, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea, Spitalul Aleșd, Spitalul Municipal Salonta și Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor – Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor
-Lot 4: Un sistem de comunicare și arhivare imagini PACS, pentru Spitalul Judeţean, dar anumite componente / subansamble vor fi instalate la fiecare spital din judeţ: Dr. Gavril Curteanu Oradea, Spitalul Beiuş, Spitalul Dr. Pop Mircea, Spitalul Aleşd, Spitalul Salonta
-Lot 5: Două unități de videolaringoscop cu ecran LCD și unitate de stocare, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea
-Lot 6: un CT Spitalu Judeţean
-Lot 7: 10 paturi ATI – pentru Spitalul Judeţean
-Lot 8: Un ANGIO CT, pentru Spitalul Județean
-Lot 9: Un SPECT CT, pentru Spitalul Judeţean
-Lot 10: Două defibrilatoare pentru Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor – Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor
De asemenea, achiziţia pentru Ambulanța de tip MMU pentru Spitalul Județean – partener Primăria Oradea – este finalizată.
Trimite articolul
XPoate fi daca nu aveti oameni calificati care sa stie folosi aparatura . Va laudati cu prostia !!!!
-
N-a pomenit nimeni nimic, in articol, despre ce crezi si zici tu! Adica, nu s-a laudat nimeni cu prostia ta! Dupa ce ca esti prost, mai si semnalizezi!
-
Semnaliza mata cind se gindea daca merita sa te lase sa traiesti sau te arunca in wc si trage apa .
-
Ramane cum am stabilit: esti prost! Cratimele ti-s straine, “ginditul” ti-e gresit, punctuatia pusa de-a-n pulea! Analfabetule nesimtit si cu pareri, care esti! :)))
-
😂😂😂😂ai tremura ca si ciinele la injectii in fata mea si si plinge in pumni pentru un autograf de la mine . Sit down garbage , y had your 10 minutes !!!!
-
Q.e.d! Pumnii tai minte nu are! Ba, da tu chiar nu te joci, esti prost, nu gluma! De la campionul prostiei chiar as vrea un autograf. :))
-
-
-
-
Bebe draga, iar ti s-au deconectat neuronii.
Pe banii aia putea face un pod. Se poate merge in Cluj la spital ca sunt mai bune ca la noi
Buna ,
Un RMN penru persoanele supraponderale un aparat nu se poate achizitiona